Cancerul ovarian: alimente care il previn

Cancerul ovarian: alimente care il previn
  calendar_month        
Cancerul ovarian ucide anual peste 500 de mii de femei din lumea intreaga. Aceasta statistica infioratoare ne arata cat de important este sa ne ferim din calea acestei afectiuni cumplite. Fiecare dintre noi este o posibila victima a cancerului, iar cea mai buna metoda prin care putem sa prevenin este un stil de viata sanatos.

O dieta echilbrata, bazata pe fructe si legume proaspete, cereale integrale, lapte sau peste reduce riscul de cancer ovarian.

Iata mai jos cele mai importante alimente care tin cancerul la distanta:

Legumele si fructele de culoare portocalie si galbena

Aceste fructe si legume colorate sunt bogate in micronutrienti numiti carotenoizi. Aceste substante sunt cunoscute pentru proprietatile lor de reducere a cancerului ovarian. Specialistii recomanda cel putin 300 de grame de astfel de legume si fructe pe saptamana.

Astfel, poti consuma morcovi, dovleac, mango, caise, portocale, porumb sau grapefruit.

Rosii

Rosiile sunt bogate in licopen, un antioxidant puternic care blocheaza dezvoltarea celulelor canceroase din organism. Pentru prevenirea cancerului ovarian este indicat sa consumi rosii in stare cruda. Benefic este si sucul de rosii, care isi pastreaza proprietatile antioxidante.

Patrunjel

Patrunjel este o planta aromatica care este bogata in apigenina, un antioxidant puternic care indeparteaza radicalii liberi din organismul uman. Radicalii liberi sunt principalii dusmani ai organismului care favorizeazaa formarea de celule canceroase.

Pentru a preveni cancerul ovarian, patrunjelul trebuie consumat in stare proaspata. Tot pentru continutul ridicat de apigenina mai poti consuma si telina.

Cereale integrale

Cereale integrale sunt bogate in nutrienti care lupta impotriva cancerului. Acestea sunt bogate in fitochimicale precum antioxidanti, minerale, vitamine si fibre alimentare care previn cancerul ovarian.

Printre cerealele integrale pe care le poti consuma se numara orezul brun, secara, ovaz sau orzul.

Soia

Tofu, laptele din soia si alte produse pe baza de soia sunt benefice pentru prevenirea cancerului ovarian. Soia este bogata in vitamina B, fibre alimentare, acizi grasi omega 3 si proteine.

Trebuie insa sa fii atenta ce produse din soia consumi. Multe produse din comert sunt bogate in sare.

Ceai verde

O singura cana de ceai verde pe zi reduce drastic riscul de cancer ovarian. Ceaiul verde este bogat in antioxidanti numiti polifenoli care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

Acest ceai este benefic si pentru persoanele care deja sufera de cancer ovarian.

Ghimbir

Ghimbirul este extrem de bogat in antioxidanti care lupta impotriva cancerului. Ghimbirul poate fi consumat in sucuri si bauturi, dar si in mancaruri.

Cartof

Cartoful actioneaza ca un absorbant al celulelor cancerigene. Reduce absorbtia de grasimi daunatoare organismului uman car pot duce la aparitia cancerului.

Specialistii recomanda sa consumi cartofii in stare cat mai naturala, fierti sau copti. De asemenea, este indicat sa ii consumi cu coaja.

Fructe si legume bogate in vitaminele E si D

Vitamina E are proprietati antioxidante care previne distrugerea celulara. Blocheaza activitatea unei proteine, telomeraza, care este asociata cu dezvoltarea cancerului. Deficienta de vitamina D este o alta cauza a aparitiei cancerului.



Alimente bogate in vitamina E sunt avocado, ulei de masline, spanac sau nuci. Pentru vitamina D este indicat sa consumi peste, cereale si lapte.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari