Ce NU trebuie sa mananci cand esti racita si te doare gatul

Ce NU trebuie sa mananci cand esti racita si te doare gatul
  calendar_month        
Cand esti racita si te doare gatul, ai mare grija ce mananci! In afara de faptul ca o dieta nutritiva si sanatoasa iti ajuta sistemul imunitar sa lupte cu virusurile si bacteriile, exista si cateva categorii de alimente care iti intensifica disconfortul resimtit la nivelul laringelui si al faringelui.

In sezonul gripei si al racelilor, ti se intampla cel putin o data sa constati ca te doare gatul dimineata, inainte sa bei si sa mananci ceva, precum si atunci cand vorbesti.

Daca senzatiile neplacute sunt usoare si nu suspectezi o infectie, inflamatiile gatului pot fi tratate si acasa, cu ceaiuri si dropsuri mentolate de la farmacie. Grabirea vindecarii depinde, insa, si de alimentele pe care le mananci atunci cand gatul tau este foarte iritat. Iata ce produse sa eviti, de dragul gatului tau vulnerabil!

1. Alimente uscate

Alimentele uscate, care sunt dificil de inghitit, iti vor irita suplimentar mucoasa inflamata a gatului. Lasa covrigeii, popcornul, batoanele de cereale sau gutuile pe mai tarziu, cand gatul tau nu mai de semne de leziuni. Poti incerca, in schimb, sa mananci alimente uscate simultan cu lichide, precum cereale cu lapte sau fructe cu iaurt.

2. Alimente acide

O a doua categorie de produse alimentare pe care sa o eviti atunci cand te doare gatul este cea a alimentelor acide: portocalele, lamaile, grapefruitul, muraturile sau salatele cu otet. Toate acestea au efect iritant asupra mucoasei, deci iti inrautatesc guturaiul.

3. Alimente prajite

In afara de faptul ca te ingrasa si nu iti intaresc deloc imunitatea, alimentele prajite au o textura crocanta, dificil de inghitit. Consuma cartofii si carnea in stare fiarta, in sosuri si supe caldute.

4. Alimente prea reci sau prea fierbinti

Temperatura cu mult diferita de cea a corpului este nociva pentru gatul tau iritat, in curs de vindecare. Daca nu vrei ca simptomele racelii sa se inrautateasca, mananca preparatele zilnice caldute, nici prea reci, nici prea fierbinti.

5. Dulciuri

Crunt, dar adevarat. Daca dragostea fata de silueta nu te motiveaza intotdeauna sa spui NU dulciurilor, gatul tau dureros probabil o va face. Bacteriile si virusurile gripale adora zaharul si carbohidratii, hranindu-se si inmultindu-se nebuneste cand le primesc. Asadar, riscul de a dezvolta o infectie creste considerabil.

6. Cocktailuri alcoolice

Alcoolul iti impiedica sistemul imunitar sa lupte cu infectiile din corp, pentru ca ficatul este coplesit de efortul de a se detoxifia. In plus, cocktailurile alcoolice dulci sunt mana cereasca pentru bacteriile care poftesc la zahar!

7. Alimente picante

Incearca sa sari si peste cateva alimente picante iritante pentru gatul rosu, precum salsa, piperul sau ardeiul iute!

8. Lactate

Lactatele nu sunt recomandate pentru ameliorarea disconfortului in gat, deoarece favorizeaza formarea mucusului si sunt mai greu digerabile, deci solicita destul de multe resurse organismului slabit.

9. Specialitati cu cafea

Iti poate parea o idee buna sa savurezi o cafea cu lapte si frisca aburinda cand te doare gatul, insa lucrurile nu stau deloc asa. Cofeina este o substanta iritanta, zaharul alimenteaza infectiile iar laptele si frisca cresc productia de mucus. Rezuma-te la un ceai cald cu miere, baut la temperatura camerei.

10. Alimente sarate

Prea multa sare iti poate dauna de asemenea, deoarece favorizeaza acumularea de lichide in corp si impiedica detoxifierea organismului. Mananca fructe si legume proaspete, iaurt si carne slaba, gatita in sos sau in supe dietetice.



Autor: Adelina Dobrin

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Atentie la curele de slabire!
  • person

    "insemnari personale privind cele mai bune exercitii fitness."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right