Ce se intampla cand nivelul de zahar din sange este prea mic

history_edu redactia ele.ro calendar_month 17 Apr 2012, 14:55
In orice moment, chiar si atunci cand dormim, creierul uman depinde de glucoza pentru a functiona corect.
Glucoza este zaharul din alimentele pe care le consumam si reprezinta principala sursa de energie pentru celulele organismului uman.
Atunci cand glucoza din sange scade dramatic apare hipoglicemia, care se manifesta prin simptome severe si trebuie tratata imediat.
Nivelul scazut de zahar la persoanele cu diabet
Persoanele care sufera de diabet pot suferi de episoade de hipoglicemie din cauza tratamentului medicamentos. Au nevoe de un hormon, insulina, sau medicamente pentru a ajuta organismul sa foloseasca zaharul din sange. Aceste medicamente ajuta la eliminarea zaharului din sange si dozarea lui in celulele organismului. Acest lucru duce la un nivel scazut de zahar in sange. Exista si situatii in care nivelul de zahar din sange este foarte mic.
Diabeticii trebuie sa pastreze nivelul de zahar din sange la un nivel echilibrat, nici prea mare, nici prea mic. Secretul sta in echilibrul dintre alimentele consumate, medicamentele administrate si miscare.
Cauze ale nivelului scazut de zahar din sange alimentatia defectuoasa infometarea petrecerea unui timp indelungat la sala de sport administrarea de extra insulina dozarea precara a insulinei.
Alti factori, precum dusurile fierbinti dupa injectarea cu insulina, duc la scaderea nivelului de zahar din sange.
Simptome ale glicemiei scazute senzatia de foame dureri stomacale frisoane tremuraturi ritm cardiac marit transpiratie ten palid iritabilitate ameteala dureri de cap confuzie probleme de vedere.
Controleaza nivelul de zahar din sange
Semnele hipoglicemiei reprezinta raspunsul natural al organismului atunci cand se confrunta cu un nivel scazut de zahar in sange. Cand apare hipoglicemia, organismul elibereaza anumiti hormoni care ajuta la stocarea rapida a glucozei in circulatia sangelui. Tremuraturile, transpiratia si ritmul cardiac marit sunt semne ale faptului ca adrenalina este eliberata in sange.
Netratata, hipoglicemia poate duce la simptome severe precum somnolenta, confuzie si pierderea cunostintei. Atunci cand suferi de hipoglicemie este foarte important sa tratezi aceasta problema cat mai repede, precum a impiedica agravarea.
Cum sa tratezi hipoglicemia
Atunci cand suferi de episoade de hipoglicemie este foarte important sa restabilesti nivelul normal de zahar in sange. In aceste cazuri este indicat sa consumi zahar sau alimente dulci, care maresc nivelul glicemiei rapid. Poti consuma bauturi carbogazoase, sucuri de fructe sau creme dulci.
Dupa ce consumi astfel de alimente, lasa-le sa actioneze timp de 10 - 15 minute. Daca simptomele nu dispar este indicat sa discuti cu medicul specialist. Acesta iti poate recomanda injectii cu glucagon. Glucagonul este un hormon care ajuta la cresterea rapida a nivelului de zahar din sange.
Cum sa previi hipoglicemia ia masa la ore fixe si nu sari peste gustari dupa sesiunile intense de sport, consuma o gustare energizanta renunta la dusurile si baile fierbinti controleaza regulat nivelul de zahar din sange tine in geanta alimente dulci pe care sa le consumi atunci cand te simti rau renunta la alcool si tutun.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre