Ce spun unghiile despre sanatatea ta?

Ce spun unghiile despre sanatatea ta?
  calendar_month        
Pe langa insemnatatea estetica pe care femeile o acorda unghiilor, acestea sunt bune indicatoare ale unor afectiuni precum anemia , infectiile sau alte tulburari grave.

Formata din celulele epidermei, unghia devine sensibila atunci cand intra in contact cu anumite substante fiziologice si isi deregleaza procesul natural de intarire, devenind moale, subtire sau uscata, cu tendinte de exfoliere.

In mod normal, unghiile sanatoase ar trebui sa creasca lunar cate 2-3 milimetri. In cazul in care organismul tau sufera de carente in vitamine, minerale si alti nutrienti, ori te confrunti cu probleme de sanatate ascunse, unghiile sunt oglinda in care se reflecta dezechilibrele tale fiziologice.

Deficientele nutritionale

Frumusetea interioara se reflecta in exterior, iar alegerile alimentare sanatoase care includ in special grasimi esentiale omega-3, proteine si fier dau roade bogate prin aspectul impecabil al pielii, parului si al unghiilor tale.

Deficientele nutritionale precum carentele in fier, biotine si proteine ti se "citesc" pe unghii. Lama cornoasa (patul unghiei)palida sau cu tenta albicioasa este deseori asociata cu anemia.

Stresul si anxietatea

Daca faci parte din categoria celor care isi rod unghiile , trebuie sa stii ca obiceiul se formeaza pe fondul unui dezechilbru nervos. Majoritatea persoanelor o fac atunci cand sunt tensionate, stresate sau plictisite.

Efectele acestui tic sunt in mod clar negative: mainile au un aspect neingrijit si par sangerande. Consecinte mai grave ale rosului unghiilor se pot concretiza in infectii periculoase ale degetelor si la nivelul cavitatii bucale.

Tratamentul consta in terapii diverse de control al stresului.Un alt lucru care ajuta este sa folosesti o oja cu gust foarte amar si sa-ti faci manichiura in mod regulat, astfel incat sa iti menajezi mai mult unghiile impecabile.

Traumatismele

Accidentele sunt inevitabile. De cate ori nu ti s-a intamplat sa-ti prinzi din greseala un deget in usa dulapului, sau sa scapi un obiect foarte greu peste unghiutele tale fragile?

Traumatismele de acest fel pot cauza, in cel mai bun caz, aparitia unor puncte albe pe suprafata unghiei, care dispar de la sine odata cu trecerea timpului. Alte manifestari mai severe ar fi punctele inchise la culoare (negre sau mov), desprinderea unghiei sau dungile hemoragice formate in urma spargerii vaselor de sange.

Schimbari ale aspectului mai pot fi simptome ale reactiilor alergice, ale infectiilor sau ale psoriazisului.

Infectiile

Portiunile de piele umflate, rosii, dureroase si care produc senzatii de mancarime din jurul unghiilor sunt un semn evident ca acolo se formeaza in voie o infectie.

Ciupercile, bacteriile sau alti paraziti contactati din mediul inconjurator sunt factorii cei mai frecventi care stau la baza afectiunilor dezvoltate la nivelul unghiilor.

Bolile nediagnosticate

Cinci schimbari esentiale ale aspectului natural al unghiilor te avertizeaza ca ai putea suferi de o boala nediagnosticata.

Decolorarea, produsa de regula prin actiunea lacului de unghii, indica totodata disfunctii ale ficatului sau ale rinichiului. Unghiile care prind o tenta rosiatica semnaleaza deseori tulburari cardiace.

Unghiile galbene, groase si care cresc intr-un ritm lent reflecta boli ale plamanilor.
Urmele de lovituri mici sunt specifice psoriazisului.



Autor: Adelina Dobrin

Recomandari