Ce trebuie sa stii despre chisturile mamare

Ce trebuie sa stii despre chisturile mamare
  calendar_month        
Chisturile mamare sunt probleme ale sanilor des intalnite in randul femeilor, in special in timpul ciclului menstrual. Trebuie sa stii ca nu sunt factori de risc pentru cancerul de san si dispar dupa ciclul menstrual.

Este insa indicat sa mergi la un control medical daca simti schimbari in forma si textura chisturilor mamare, care nu dispar dupa ciclul menstrual.

Ce sunt chisturile mamare

Chisturile mamare sunt saci plini cu lichid care se gasesc la nivelul sanilor. O femeie poate avea unul sau mai multe chisturi mamare.

De cele mai multe ori, chisturile sunt descrise ca noduli rotunzi sau ovali, care prezinta margini distincte. Un chist mamar are textura unei boabe de strugure moale, insa adesea pot fi si mai ferme.

Chisturile mamare sunt mai des intalnite in randul femeilor de 30 - 40 de ani. Aceste chisturi dispar de obicei dupa menopauza. Nu necesita tratament, doar in cazurile in care sunt foarte mari si dureroase.

Simptomele chisturilor mamare

Principalele simptome ale chisturilor mamare sunt: noduli rotunzi sau ovali care se misca dureri mamare in zona in care se afla chistul marirea nodului si tensiune a sanilor inainte de ciclul menstrual reducerea marimiii nodulilor dupa ciclul menstrual.

Aceste simptome ale chisturilor mamare nu maresc risc de cancer de san. Tesuturile sanatoase ale sanilor pot prezenta in anumite perioade noduli si chisturi. Este insa indicat sa mergi la medic daca simti noduli mai tari, care nu dispar dupa ciclul menstrual si care isi schimba dimensiunea.

Cauzele chisturilor mamare

Fiecare san contine intre 15 si 20 de lobi de tesuturi glandulare, aranjate ca petalele unei margarete. Acesti lobi sunt divizati in lobi mai mici care produc lapte in timpul sarcinii si alaptarii.

Vene mici conduc apoi laptele catre un rezervor care se afla deasupra sfarcului. Aceasta retea de vene este sustinut de o serie de tesuturi conective, denumite stroma. Chisturile mamare apar atunci cand glandele si tesuturile sanului se dezvolta anormal si blocheza caile care transporta laptele, ceea ce duce la dilatarea acestora si umplerea lor cu lichid.

Microchisturile sunt forte mici si nu pot fi detectate decat cu ajutorul mamografiilor testelor cu ultrasunete.

Macrochisturile sunt suficient de mari pentru a fi simtite la palpare si pot creste pana la o dimensiune de 5 centimetri. Chisturile mai mari pun presiune asupra sanului, ducand la dureri si disconfort.

Stilul de viata si chisturile mamare

Pentru a diminua disconfortul asociat cu chisturile mamare, este foarte important sa tii cont de cateva sfaturi.

Poarta sutientul potrivit. Daca suferi de dureri mamare provocate de chisturile mamare, un sutien potrivit, care protejeaza tesuturile sanului pot ajuta la ameliorarea simptomelor si a durerilor.

Evita cofeina. Limitarea consumului de cofeina ajuta la ameliorarea durerilor si simptomelor cauzate de chisturile mamare. Este indicat sa reduci si consumul altor produse care contin cofeina, precum ceaiuri sau ciocolata.

Limiteaza consumul de sare. Pentru a preveni durerile si simptomele neplacute ale chisturilor mamare este foarte important sa reduci consumul de sare si alimente bogate in sare.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari

Newsletter Ele.ro

BUSINESS PLAN
  • person

    "a￯￯money is like a sixth sense - and you can't make use of the other five without ita￯￯"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right