Ce trebuie sa stii despre osteoporoza

history_edu ele.ro calendar_month 19 Ian 2012, 09:00
Osteoporoza este o afectiune severa care are repercusiuni asupra sistemului osos.
Este mai des intalnita in randul femeilor aflate la menopauza.
Consumul adecvat de calciu si vitamina D, miscarea regulata, limitarea consumului de alcool si tutun sunt cele mai importante masuri de preventie a acestei afectiuni.
Ce este osteoporoza
Osteoporoza duce la slabirea si casarea severa a oaselor, astfel incat cele mai usoare accidente pot duce la fracturi.
Fracturile cauzate de osteoporoza apar cel mai des in zona soldurilor, incheieturilor si coloanei.
Oasele sunt tesuturi vii, care sunt in mod constant absorbite si inlocuite. Osteoporoza apare atunci cand crearea de tesuturi noi nu tine pasul cu inlocuirea tesuturilor osoase vechi.
Osteoporoza apare atat la femei, cat si la barbati. Este insa mai frecventa in randul femeilor aflate la menopauza.
Simptomele osteoporozei
In fazele incipiente ale acestei afectiuni, simptomele sunt foarte usoare si nu exista dureri. Pe masura insa ce oasele sunt afectate de osteoporoza, simptomele sunt din ce in ce mai vizibile. Printe cele mai comune semne ale osteoporozei se numara:
durerile de spate pierdere in greutate pozitie corporala aplecata fracturi din ce in ce mai frecvente.
Cand sa mergi la medic:
esti la menopauza ai scazut in inaltime urmezi tratament cu corticosteroizi au existat cazuri de osteoporoza in familia ta.
Cauzele osteoporozei
Oasele se reinnoiesc in permanenta: apar tesuturi osoase noi, iar cele vechi dispar. Atunci cand suntem tineri, organismul uman produce tesuturi osoase mult mai rapid decat dispar cele vechi, astfel ca masa osoasa este mai mare.
Pe masura ce imbatranim, masa osoasa se piede mult mai usor decat este creata. Astfel, persoanele care in tinerete au avut multa masa osoasa sunt mult mai putin expuse osteoporozei la batranete.
Factori de risc
O serie de factori maresc riscul de osteoporoza. Printre acestia se numara sexul, stilul de viata, anumite afectiuni si tratamente medicamentoase.
Astfel, femeile aflate la menopauza sunt cele mai expuse riscului de osteoporoza. De asemenea, si persoanele minione sunt mai expuse acestei afectiuni deoarece au mai putina masa osoasa.
Osteoporoza este comuna si persoaneloe care au cantitati prea mari sau prea mici din anumiti hormoni. Printre acesti hormoni se numara homonii sexuali (estrogen, testrosteron), hormoni tiroidieni sau suprarenali.
Osteoporoza apare si la persoanele care consuma cantitati insuficiente de calciu, sufera de anumite afectiuni alimentare sau au suferit operatii de reducere a stomacului.
Stilul de viata sedentar, consumul in exces de alcool si tutun sunt alti factori de risc pentru osteoporoza.
Complicatii
Fracturile de oase, in special in zona coloanei vertebrale si a soldului, sunt cele mai serioase complicatii ale osteoporozei. Fracturile de sold apar in special in urma cazaturilor si pot duce la dizabilitati grave si chiar deces.
Cum sa previi osteoporoza
Consumul adecvat de calciu, vitamina C si miscarea regulata sunt factori esentiali pentru prevenirea osteoporozei. Persoanele de peste 18 ani au nevoie zilnic de 1000 mg de calciu. Dupa varsta de 50 de ani, cantitatea zilnica necesara este de 1200 mg calciu.
Surse importante de calciu sunt produsele lactate, leguminoasele cu frunze verzi, somonul, sardinele, produsele din soia, cerealele sau sucul de portocale.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre