Ce trebuie sa stii despre temperatura corpului
history_edu ele.ro calendar_month 26 Oct 2011, 16:43
Temperatura corpului este cel mai important indicator al sanatatii noastre. Aceasta poate prezenta unor afectiuni grave, precum infectiile sau tumorile canceroase, dar si schimbarile hormonale.
Ce este temperatura corpului
Temperatura corpului masoara abilitatea corpului de a genera si elimina caldura. Organismul uman pastreaza temperatura corpului in anumite limite, declarate normale, si nu este influentat de temperatura din mediul inconjurator.
Atunci cand ne este foarte cald, vasele de sange din piele se dilata pentru a transporta excesul de caldura la suprafata pielii. Atunci incepem sa transpiram, si pe masura ce caldura este evaporata, corpul se racoreste.
Atunci cand ne este foarte frig, vasele de sange se contracta, astfel ca circulatia sangelui la nivelul pielii este redusa pentru a conserva caldura corpului. Atunci incepem sa tremuram, ceea ce este o contractie involuntara a muschilor. Aceasta activitate a muschilor ajuta la generarea de caldura.
Cum se masoara temperatura corpului
Temperatura corpului se masoara cu ajutorul termometrelor, in diverse parti ale corpului. Gura, urechile, axila sau rectul sunt locurile in care poti verifica temperatura corpului. Temperatura poate fi masurata si pe frunte.
Temperatura din gura este influentata de numerosi factori si este de obicei mai scazuta. Temperatura rectala si ce din ureche este de obicei mai mare decat cea orala. Temperatura luata la axila este cea mai putin corecta. Cea mai exacta temperatura a corpului se masoara rectal.
Care este temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului este de 37 de grade Celsius. Aceasta temperatura poate insa varia cu jumatate de grad in pus sau in minus. De asemenea, temperatura corpului variaza in timpul zilei, in functie de numerosi factori precum perioada zilei, temperatura mediului inconjurator, tipul de activitate realizat sau varsta persoanei.
In general, temperatura corpului este mai scazuta dimineata, in jurul orelor 4.00 - 6.00, si mai crescuta seara, in jurul orelor 18.00 - 20.00.
Temperatura corpului este sesnibila si la schimbarile hormonale, astfel ca poate fi mai mare in perioada de menstruatie sau de ovulatie.
Este periculoasa temperatura scazuta a corpului?
Temperatura scazuta a corpului poate afecta in mod dramatic sanatatea organismului. Poate fi cauzata de expunerea la frig, abuzul de alcool sau droguri, diabet sau hipotiroidism. Temperatura scazuta a corpului poate fi cauzata si de anumite infectii, in special la nou - nascuti.
Este periculoasa temperatura crescuta a corpului?
Temperatura crescuta a corpului apare atunci cand organismul se afla in incapacitatea de a-si regla in timp util temperatura.
Printre simptome se mai numara si confuzia, delirul, pirderea constiintei si iritatii ale pielii. Poate duce la deshidratare severa si incapacitatea organelor corpului de a functiona.
De ce sa iti controlezi temperatura corpului?
Temperatura corpului indica: febra hipotermie hipertermie eficienta medicamentelor perioada de ovulatie.
Ce trebuie sa mai stii despre temperatura corpului temperatura corpului este singurul mod de monitorizare a sanatatii. Alte semne vitale sunt pulsul, respiratia si tensiunea arteriala; termometrele din sticla care contin mercur nu sunt recomandate. Foloseste termometre digitale, cu baterii eficiente.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
././;'''''
- person
"an inconatient, nimic nu ia sfarait, nimic nu trece, nimic nu se uita."