Ce trebuie sa stii despre testarea colesterolului

Ce trebuie sa stii despre testarea colesterolului
  calendar_month        
Colesterolul este un factor de risc major pentru afectiunile cardiace. Poate duce la infarct si atacuri de inima. Este astfel foarte important sa pastrezi limitele normale si faci cateva schimbari in stilul de viata.

Ce este testul de colesterol

Testul complet de colesterol este un test de sange care masoara niveul de colesterol si trigliceride din sange. Acest test ajuta la determinare riscului de arteroscleroza, ingrosarea arterelor care pot duce la formarea de cheaguri de sange si alte probleme cardiace.


Nivelul crescut de colesterol nu prezinta semne sau simptome, astfel ca testele de sange sunt foarte importante. Colesterolul marit este un factor de risc sever pentru afectiunile cardiace.

De ce este realizat testul de colesterol

Testul de colesterol masoara nivelul mai multor grasimi din sange:

Colesterol total: indica suma totala a colesterolului din sange.

Colesterol HDL: cunoscut si sub numele de "colesterol bun", acest tip de colesterol ajuta la eliminarea colesterolului rau din sange si la pastrarea deschisa a arterelor de sange, prevenind astfel aparitia cheagurilor de sange.

Colesterol LDL: este cunoscut sub numele de "colesterol rau". Un nivel crescut de colesterol in sange duce la formarea de depozite de grasime in artere, lucru care reduce circulatia sangelui. Depozitele de grasime se pot sparge, ceea ce duce la infarct si atacuri de inima.

Trigliceride: sunt un tip de grasime din sange. Atunci cand mananci, organismul transforma caloriile inutile in trigliceride, care sunt stocate in celule de grasime. Nivelul mare de trigliceride arata ca aportul caloric este mai mare decat consumul.

Cine trebuie sa iti testeze nivelul de colesterol

Dupa varsta de 20 de ani, orice adult trebuie sa isi testeze anual nivelul de colesterol. Testarea colesterolului este foarte importanta daca ai in familie rude cu nivel crescut de colesterol, ai un stil de viata sedentar, suferi de diabet, esti supraponderala sau ai o dieta cu multe grasimi.

Cum te pregatesti pentru test

Inainte cu 9 - 12 ore de test nu trebuie sa consumi alimente sau lichide. Daca urmezi un tratament special este indicat sa discuti cu medicul. Anumite medicamente, precum pilulele contraceptive maresc nivelul de colesterol.

Interpretarea testului de colesterol

Este foarte important sa pastrezi colesterolul in limite sanatoase.

Iata valorile:

Nivel dorit:

LDL: mai putin de 130 mg/dl
HDL: mai mare de 60 mg/dl

Nivel - limita:

LDL: 130 - 159 mg/dl
HDL: 35 - 60 mg /dl

Nivel crescut:

LDL: 160 mg/dl
DHL: mai putin de 30 mg/dl.

Riscuri

Nivelul crescut de colesterol este un factor de risc pentru afectiunile cardiace. Colesterolul marit poate duce la atacuri de inima, infarct, blocarea arterelor din zona gatului, blocarea arterlelor din zona mainilor si picioarelor.

Alti factori care maresc riscul de afectiuni cardiace se numara fumatul, hipertensiunea, nivelul scazut de colesterol bun - HDL, diabetul sau prezenta altor grasimi in sange.

Cum sa reduci colesterolul: renunta la fumat consuma alimente bogate in fibre consuma multe fructe si legume da jos kilogramele in plus fa mai multa miscare.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Confuza
  • person

    "incearca sa privesti viata asa cum e.mereu vei ramane acelasi,desi uneori te vei schimba."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right