Clinica Nera - primul centru de recuperare oncologica din Romania

Clinica Nera - primul centru de recuperare oncologica din Romania
  calendar_month        
Fundatia Sfanta Irina demareaza constructia Clinicii Nera, primul centru de recuperare oncologica din Romania

Fundatia Sfanta Irina a inaugurat marti, 25 septembrie, in localitatea Slatina-Nera din judetul Caras-Severin, lucrarile de constructie a Clinicii Nera - Centrul pentru Cercetari in Recuperare Oncologica.

Centrul va fi destinat bolnavilor aflati in recuperare dupa tratamente impotriva cancerului. Acestia vor beneficia de o cura de 14 zile, pe durata caruiali se vor asigura servicii de psihoterapie, fizioterapie, kinetoterapie, dietoterapie, educare pentru mentinerea unui stil corect de viata. intrucat cercetarea este unul dintre principalele scopuri ale infiintarii centrului, acesta va include un departament axat pe evaluarea metodelor de recuperare, dar si unul dedicat depistarii precoce a cancerului. Amplasata in Valea Nerei, intr-o zona ferita de poluare si organizata ca o structura arhitecturala si functionala de tip sanatorial, clinica este programata sa isi deschida portile la finalul primului trimestru din 2014.

aA€AzLupta impotriva cancerului incepe inainte ca aceasta boala sa invadeze organismul. Construim Clinica Nera pentru a-i asista pe cei care au trecut de primele tratamente pe drumul inspre insanatosire, cat si pentru a-i ajuta sa invete obiceiuri noi de viata, care sa le anuleze posibilitatea de recidiva. De asemenea, activitatea de cercetare care se va desfasura in cadrul centrului ne va fi de un real folos in a intelege mai bine prin ce trec bolnavii de cancer si cum putem sa-i ajutam sa traiascaaA€At, a spus Dr. Pavel Chirila.

52792.jpg

In Romania, zeci de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer, aceasta fiind cea de-a doua cauza care sporeste rata anuala de mortalitate la nivel national. Cancerul este o boala invaziva care, actionand pe multiple planuri, slabeste organismul si distruge tesuturile in care se instaleaza. Favorizata de atitudinea de resemnare a suferindului, boala se dezvolta cu rapiditate, castigand, de multe ori, un razboi dureros pentru bolnav si familia acestuia. O treime dintre cei care afla ca au cancer sunt insa cazuri cu sanse reale de supravietuire. De aceea, Clinica Nera va pune la dispozitia bolnavilor toate conditiile pentru ca acestia sa isi regaseasca speranta si resursele pentru a lupta pentru viata lor.

Clinica Nera este un proiect co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, cu o valoare totala de aproximativ 4,5 milioane de euro, 70% din aceasta suma fiind asigurata de fondurile europene, iar restul prin contributie locala si voluntara.

Pana in prezent, in Romania nu exista niciun centru de recuperare oncologica.

Construirea primei Clinici de Recuperare Oncologica din Romania este o sansa pe care Fundatia Sfanta Irina lupta sa o ofere bolnavilor de cancer in stadiu incipient, intr-un efort de a gasi o solutie in fata unui sistem de sanatate deficitar.

Ingrijirea post-tratament este vitala, pentru ca:
- Organismul uman are nevoie de intarire, revitalizare si readaptare in urma tratamentului alopat.
- PacienEAii diagnosticaEAi cu cancer sunt afectati din punct de vedere psihic de socul ca boala lor nu ar putea fi tratata si dezvolta depresii, care ingreuneaza tratamentul oncologic.

Clinica va putea ajuta sa traiasca peste 1.000 de bolnavi in fiecare an;
- Apar peste 2.000 de noi cazuri de cancer in fiecare an;
- Suntem printre fruntasii Europei in ceea ce priveste mortalitatea in cazul cancerelor.



Clinica Nera va oferi ingrijire post-tratament bolnavilor de cancer in stadii incipiente si va incorpora si un departament de cercetare pentru preventia si depistarea precoce a cancerului.

77121.jpg
Clinica va folosi metode de recuperare precum:
- psihoterapie;
- kinetoterapie;
- dietoterapie;
- invatarea unui stil de viata corect.

Cercetarea in preventia si depistarea precoce a cancerului este vitala, pentru ca:
- Sustine dezvoltarea terapiilor auxiliare tratamentului medical;
- Investeste in educarea comportamentelor preventive - adoptarea unui stil de viata sanatos si a unei mentalitati pozitive reprezinta o bariera in calea tuturor bolilor.

Centrul va fi ridicat in Valea Nerei, in localitatea Slatina-Nera din judetul Caras Severin.

Constructia demareaza in luna septembrie 2012, iar proiectul este proiectat sa fie finalizat la sfarsitul primului trimestru din 2014.

Centrul va fi organizat intr-o structura arhitecturala si functionala de tip sanatorial si va avea 42 de saloane, pacientii urmand a fi gazduiti in saloane cu 1 pat.

Recomandari