Compozitia laptelui matern

Compozitia laptelui matern
  calendar_month        
Laptele matern este compus in proportie de 90% din apa si contine absolut toate elementele nutritionale de care are nevoie bebelusul tau, intr-o proportie echilibrata.

El este bogat in proteine de inalta valoare nutritionala, in vitamine (cu exceptia vitaminei K, luata de obicei ca supliment alimentar deoarece joaca un rol foarte inportant in coagulare, prevenind astfel hemoragiile), in lipide (mai ales acizi grasi polinesaturati, printre care acidul linoleic ce participa la constructia creierului), in saruri minerale si in zahar.

De asemenea, laptele matern are si o putere anti-infectioasa impotriva numerosilor germeni responsabili de otite si de raceli, de exemplu, gratie numeroaselor globule albe pe care le contine.

In el se afla numerosi anticorpi antivirali si anticorpi specifici (mai ales contra streptococului). Laptele matern prelungeste perioada de imunitate naturala impotriva diverselor boli si, prin favorizarea dezvoltarii bacteriilor benefice intestinale (lactobacillus bifidus), lupta contra bacteriilor ce provoaca gastro-enteritele.

Retine ca fecalele unui bebelus hranit la san sunt de culoare galben-aurii si foarte lichide, fara sa se considere ca are diaree.

Laptele matern asigura protectia contra alergiilor, mai ales contra alergiilor la diverse proteine straine care ar putea fi introduse in organsim printr-o alimentatie artificiala. Nu exista intoleranta la laptele matern, in afara de cateva cazuri exceptionale de intoleranta la lactoza .

Natura a creat acest lapte atat de perfect incat el se adapteaza la copil in functie de nevoile sale permanente, in concordanta cu varsta sa. Astfel, se disting 3 tipuri de lapte:



Colostrul: este un lichid dens si galbui, mai bogat in substante anti-infectioase decat laptele matern de mai tarziu. El protejeaza noul-nascut, destul de vulnerabil in primele zile de viata, si il ajuta sa elimine primele fecale (meconiu) gratie puterii sale laxative. Acest tip de lapte este produs in primele 6 zile de viata ale bebelusului.

Laptele de tranzitie: este produs din ziua a sasea pana intr-a cincisprezecea.

Laptele matur: este produs incepand cu cea de-a cincisprezecea zi pana la sfarsitul lactatiei.

O femeie care a nascut prematur produce un lapte diferit de o femeie care a nascut la termen, este un lapte adaptat micutului nascut prea devreme.

Laptele matern isi schimba culoarea si consistenta, si compozitia sa se modifica in cursul unei sedinte de supt: el este, de exemplu, foarte diluat la inceputul sedintei (este transparent si eventual usor albastrui) si se densifica progresiv (devine alb sau galbui), marindu-si de 4 ori continutul in lipide.

Acest lucru ii provoaca bebelusului senzatia de satietate si ii regleaza apetitul. Bebelusul bea doar cantitatea de lapte care ii trebuie. Laptele se schimba si in functie de momentele zilei, avand o concentratie de lipide diferita ziua fata de noapte.

Laptele matern ramane, incontestabil, in ciuda tuturor progreselor realizate in fabricarea laptelui artificial, cel mai bun lucru pe care poti sa i-l dai bebelusului tau!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Nimic interesant...
  • person

    "daca o femeie vrea sa fie egala cu un barbat, inseamna ca se subestimeaza...:))))"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right