Condimente si plante care usureaza digestia
history_edu ele.ro calendar_month 30 Apr 2012, 09:56
Multe dintre ierburile si condimentele pe care le folosim in mod frecvent la numeroase preparate culinare, pe langa gustul bun, au si proprietati benefice pentru digestie. Digestia este foarte importanta pentru sanatate, deoarece multe dintre organele organismului metabolizeaza nutrientii din alimente.
Digestia sanatoasa este de asemenea esentiala pentru organismul uman deoarece in lipsa acesteia pot aparea numeroase probleme. In plus, toxinele se pot acumula ceea ce va duce la imbatranire prematura si afectiuni degenerative.
Printre simptomele unei digestii proaste se numara balonarea, gasele intestinale, diareea, constipatia si oboseala.
Iata ce poti consuma pentru a usura digestia:
Anason
Popular in bucataria indiana, anasonul este adaugat in placinte, gemuri si alte bunatati la cuptor precum briose, fursecuri sau checuri. Anasonul poate fi adaugat si in supe, tocanite si fripturi. Acest condiment este benefic si pentru prevenirea atacurilor de epilepsie.
Busuioc
Busuiocul se foloseste intens in bucataria italieneasca, iar frunzele de busuioc se folosesc pentru condimentarea mancarurilor si la prepararea sosului pesto. Busuiocul este bogat in flavonoide, care protejeaza celulele si are proprietati antibacteriene care inhiba dezvoltarea bacteriilor.
Dafin
Dafinul este un ingredient principal in bucataria frantuzeasca. Trebuie adaugat in mancaruri cat mai devreme, deoarece necesita mai mult timp pentru a elibera aromele. Dafinul este benefic si pentru tratarea migrenelor si diabetului.
Cardamom
Cardamomul este disponbil in forma de pastaie, seminte sau pudra. Este folosit pentru a intensifica gusturile preparatelor culinare, inclusiv a deserturilor. Pe langa faptul ca ajuta digestia, cardamomul stimuleaza metabolismul si are proprietati afrodiziace.
Coriandru
Coriandrul se foloseste in supe si ocanite, insa poti fi folosit si alaturi de cartofi, ceapa sau ciuperci. Este bogat in vitamine si minerale, reduce umflaturile si colesterolul si elimina ulcerele bucale, anemia si dereglarile menstruale.
Marar
Mararul este bogat in minerale, vitamina C si flavonoide. Se poate folosi in mancaruri cu legume, oua, supe, salate si diverse sosuri.
Fenicul
Feniculul este folosit in bucataria multor culturi pentru gustul sau placut si proprietatile benefice pentru sanatate. Este o sursa importanta de niacina, calciu, vitamina C, acid folic, fier, magneziu, fosfor si cupru.
Ghimbir
Ghimbirul este un ingredient important in bucataria asiatica. Este folosit de mii de ani in medicina ayurvedia pentru a ameliora simptomele digestive si greata.
Oregano
Oregano este folosit alaturi in preparate precum legume la cuptor, supe, sosuri, salate. Are puternice proprietati antibacteriene si inhiba dezvoltarea multor bacterii, inclusiv a celor care provoaca deranjamente stomacale.
Rozmarin
Rozmarinul imbunatateste memoria, trateaza racelile, durerile de cap, tensiunea nervoasa si actioneaza ca un antispasmodic. Poate fi folosit la preparatele din peste, ciuperci, cartofi, rosii.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre