Consumi prea multa sare? Da-ti seama din cele 4 simptome!

history_edu redactia ele.ro calendar_month 19 Sep 2012, 14:32
Daca obisnuiesti sa consumi mai multa sare decat are nevoie organismul tau, beneficiile acestui mineral se transforma in factori nocivi de imbolnavire.
Hipertensiunea arteriala si afectiunile cardiace sunt doar doua consecinte ale excesului de sare in corp, pe langa umflarea tesuturilor care te face sa pari mai plinuta decat esti.
Iata 4 simptome prin care poti sa iti dai seama daca meniul tau zilnic este prea sarat.
Sarea este contine clorura de sodiu, substanta esentiala pentru sanatate. Ea echilibreaza concentratia de lichid din corp, de aceea toate celulele organismului au un anumit continut de sare. Odata ce proportia mineralului depaseste nivelul optim, se declanseaza un intreg proces de alterare a functiilor de baza ale organismului.
Mai mult decat atat, consumul prea mare de sare poate fi chiar letal. Un raport de 1 gram de sare la fiecare kilogram al greutatii tale poate fi suficient pentru suicid. De altfel, in randul nobilimii chineze, aceasta era una dintre cele mai populare metode de curmare voluntara a vietii.
Rezuma-te la a consuma zilnic maximum 6 mg de sare pe zi (o lingurita), luand in considerare si alimentele care o contin. Iata cateva simptome care te avertizeaza ca ai prea multa sare in organism!
1. Hipertensiunea arteriala
Ingerarea unei cantitati prea mari de sare creste nivelul sodiului din sange. Acest dezechilibru impiedica sistemul renal sa elimine din corp excesul de lichid, care ramane captiv in celule si determina o presiune marita a fluxului sanguin. Hipertensiunea arteriala provoaca afectiuni cardiace, insuficienta renala sau atacuri cerebrale, daca nu este tratata la timp.
Simptomele frecvente ale hipertensiunii arteriale includ durerile de cap matinale, ameteli, vajaieli in urechi, sangerari nazale, senzatii de amortire ale degetelor si aparitia de puncte luminoase sau negre in campul vizual.
2. Sete excesiva
Atunci cand organismul tau repereaza o concentratie prea ridicata de sare, iti solicita apa suplimentara pentru diluarea sodiului in exces. In general, celulele corpului au nevoie de apa pentru a o elibera in sange, de aici izvorand si setea persistenta pe care o resimti.
3. Balonarea
Balonarea nu apare doar atunci cand sistemul tau digestiv nu functioneaza la parametri maximi. Ea poate sa survina din pricina acumularii exagerate de sare in corp. Incearca sa suplimentezi consumul de apa si sa mananci mai dietetic.
4. Arsuri la urinare
Al patrulea semn specific in cazul unei diete bogate in sare sunt arsurile in timpul urinarii. Rinichii incearca sa ajute organismul sa dilueze sarea, incetinind productia de urina pentru a economisi apa din corp.
Din aceasta cauza, este posibil sa simti un disconfort cand urinezi, pe fondul deficitului de apa din aparatul urinar.
Cum poti reduce consumul de sare
In cazul in care te confrunti cu unul din simptomele de mai sus, valideaza-ti presupunerile cu un test de sange, care sa iti masoare nivelul de sodiu din sange. In plus, poate fi util sa bei mai multa apa in fiecare zi si sa elimini alimentele procesate din meniu, care au un adaos de sare superior.
In schimb, consuma din plin fructe si legume care te hidrateaza si te mentin in forma. Incearca sa iti gatesti singura mancarea, folosind produse proaspete (nu conservate). Incearca sa adaugi gust mancarii prin condimente precum ierburi aromate si alte ingrediente aromate: rozmarin, oregano, ardei iute sau curry. Injumatateste cantitatea de sare prevazuta in retete si cumpara paine dietetica.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre