Crampele: ce se afla in spatele lor?

Crampele: ce se afla in spatele lor?
  calendar_month        
Crampa este un simptom banal ce poate fi declansat de diverse evenimente, incepand de la sarcina si pana la deshidratare. Exista totusi si crampe difuze, opuse celor clasice localizate, ce pot ascunde o boala.

Crampa localizata este benigna

Crampa poate fi definita ca fiind o contractie musculara neprevazuta, dureroasa, involuntara si trecatoare, intr-o parte sau pe toata suprafata muschiului. Ea tine in general cateva secunde pana la cateva minute. Crampele apar in urma eforturilor sportive, dar si in timpul somnului sau in timpul relaxarii musculare. Cel mai adesea, ele sunt localizate si izolate, neavand nimic de-a face cu vreo boala.

Care sunt cauzele crampelor?

Evenimentele susceptibile de a declansa crampe sunt diverse:

Sarcina
Pilula
Oboseala
Activitatea sportiva


Deshidratarea cu pierderi de sare (transpiratie intensa, stari de voma, diaree) Frigul
Anumite pozitii
Dializele renale
Anumite medicamente, mai ales acetilcolinele indicate in tratamentul oboselii musculare, dar si cele care modifica echilibrul ionilor de sodiu si de poatsiu in organism (laxative, diuretice, corticoizi)
Abuzul de excitante (cafea, ceai)
Toxicomania

Crampele difuze

Anumite crampe, daca sunt difuze si asociate cu alte simptome, pot sa semnaleze o afectiune neuromusculara grava sau o suferinta a fibrei musculare. Este deci necesara investigarea si diagnosticarea, ceea ce presupune examene complementare, cum ar fi electromiograma.

Dupa ce ati eliminat toate cauzele de mai sus, se pot investiga cauze de origine endocrina, mai ales cele legate de tiroida, iar apoi cele de natura motoneuronala (scleroza laterala amiotrofica, amiotrofii spinale, sindromul Kennedy).

In cazul in care suferiti de crampe ce survin dupa un efort si sunteti deci intolerante la efort, diagnosticul se va orienta spre o miopatie metabolica (rata anormala de acid lactic, acumulare de glicogen in muschi).

In concluzie, crampele clasice nu au urmari si se explica simplu prin diverse evenimente ale vietii cotidiene. In schimb, crampele difuze, nelocalizate, trebuie investigate pentru a afla cauza lor exacta. Ele pot ascunde o boala grava.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Iubirea...
  • person

    "love isn't finding someone you can live with;it's finding someone you can't live without..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right