Criza febrila

Criza febrila
  calendar_month        
De multe ori ne-am confruntat cu pusee de temperatura alarmante si nu am stiut exact cum sa reactionam la acestea.

Fie ca au fost cauzate de afectiuni acute, fie de recidive ale unor boli care s-au cronicizat in timp, elementul comun al acestora a fost temperatura foarte ridicata.

De ce organismul nostru raspunde la astfel de conditii cu cresterea temperaturii corporale?

Se stie ca inca din cele mai vechi timputi tratamentul pentru infectii era cel oferit de temperaturile ridicate. Asa cum procedam si noi atunci cand vrem sa distrugem microbii si fierbem alimentele sau materialele textile, asa si organismul nostru reactioneaza la o invazie de microbi sau la o stare infectioasa.

Insa este bine de stiut pana unde se poate merge cu acceptarea unei temperaturi corporale ridicate si de unde aceste stari febrile devin primejdioase pentru organismul nostru.

Segmentul de populatie afectat cel mai mult de crizele febrile este reprezentat de copii, insa ele nu lipsesc nici la adulti, cu consecinte insa ceva mai serioase.

Atunci cand te confrunti cu o crestere alarmanta a temperaturii corporale, se numeste ca ai o stare febrila. Insa cand cresterea aceasta se produce foarte brusc, in decurs de cateva zeci de minute, ea se transforma in criza febrila.

Deseori insotite de convulsii, dificultati in respiratie si lacune in memorie, crizele febrile reusesc sa sperie destul de tare persoanele din jurul celui bolnav.

Cum trebuie sa reactionezi in cazul unei crize febrile?

Daca persoana afectata este copilul tau, iata ce trebuie sa faci:
intoarce-l usor o parte si tine-l departe de obiecte tari de care s-ar putea lovi
asigura-te ca are caile respiratorii si gura neobstructionate de nimic, pentru a putea cat de cat respira
dupa criza dezbraca-l si frectioneaza-i usor corpul cu solutii antipiretice (care scad febra)
da-i sa bea putin lapte caldut si un comprimat de ibuprofen

Daca persoana afectata esti chiar tu, iata ce trebuie sa faci:
aseaza-te intr-o parte pe pat si incearca sa respiri cat poti de regulat
daca poti merge du-te la baie si tine-ti mainile sub jet de apa calduta, curgand
dupa criza, ia un antitermic rapid (paracetamol in doza de 40/60 mg/zi)

Posibile cauze ale crizei febrile
Cea mai comuna cauza a crizei febrile o reprezinta o infectie puternica in organism.

-Adenoidita acuta este inflamatia, uneori supurata a amigdalei faringiene Lushka ce poate aparea izolat sau asociat unei rinite si/ sau angine. Debutul bolii este brusc si asociaza frecvent un episod febril, cu valori ridicate de peste 40 grade C.

-Sindromul socului toxic reprezinta o intoxicatie acuta foarte serioasa care netratata poate ameninta viata persoanei afectate. Perioada menstruala reprezinta o cauza comuna pentru aparitia sindromului socului toxic, insa boala poate aparea si ca urmare a utilizarii unor metode contraceptive locale inadecvate.

Recomandari