Cum iti pot afecta vederea ochelarii de soare ieftini

Cum iti pot afecta vederea ochelarii de soare ieftini
  calendar_month        
Dincolo de faptul ca ochelarii de soare sunt foarte moderni si pot completa cu succes o tinuta, acestia au rolul de a-ti proteja ochii. Acest lucru este deosebit de important in special vara, cand soarele este foarte puternic, iar razele acestuia pot provoca arsuri grave la nivelul ochilor.

Din pacata insa, multe persoane achizitioneaza ochelari de soare la preturi reduse, fara sa isi dea seama de pericolele care se ascund in spatele acestor aceesorii care par a fi o afacere excelenta.


In ciuda faptului ca pe majoritatea ochelarilor este mentionat un grad ridicat de protectie UV (de obicei 400), in realitate, ochelarii ieftini au lentila de plastic colorata care este departe a oferi ochilor tai vreo protectie.

Medicii oftalmologi sustin ca ochelarii ieftini nu au o calitate optica marginala si ca pot provoca, astfel, probleme precum modificarea vederii, dureri de cap sau ameteli. Pe de cealalta parte, ochelarii de vedere scumpi iti ofera o lentila de cea mai buna calitate, cu elemente optice bune si filtru UV cu acoperire de pana la 95%.

La ce trebuie sa te uiti atunci cand achizitionezi o pereche de ochelari de soare

Marimea lentilelor

Cu cat lentilele sunt mai mari, cu atat acopera o arie mai mare a zonei ochilor si protejeaza astfel retina de soare, indiferent de unghiul in care stai. Este adevarat ca nu toate femeile sunt avantajate de ochelari cu lentile voluminoase, insa cu siguranta exista un model care sa iti vina bine.

Culoare lentilelor

Daca vrei ochelari de soare pentru condus, cei cu rame verzi sunt cei mai potriviti pentru ca minimizeaza efectul de orbire creat uneori in trafic. Acelasi lucru este valabil si pentru lentilele maron sau gri care iti permit sa vezi mai bine culorile (mai ales cele ale semaforului).

Atentie insa - daca lentila este mai inchisa sau mai deschisa la culoare, nu influenteaza sub nicio forma gradul de protectie UV.

Lentile de polarizare

Atunci cand lumina este foarte intensa si se reflecta pe o suprafata precum oglinda sau apa, ochiul nu mai are capacitatea de a percepe detaliile si culorile asa cum sunt ele in realitate, ci total distorsionate.

Lentilele de polarizare reduc efectul luminii puternice si iti permit, in continuare, sa vezi totul asa cum trebuie.

Sfat!

Daca ai nevoie de ochelari de soare si de vedere in acelasi timp, comanda-ti o pereche speciala la un cabinet sau un centru de oftalmologie. Aici iti poti alege marimea lentilelor, ramele, poti cere atasate lentile de polarizare, poti cere protectie impotriva reflexiilor de soare, dar si de la monitor.

In plus, majoritatea ochelarilor de vedere pot veni insotiti de lentile heliomate care devin aproape negre atunci cand intra in contact cu soarele si cu lumina puternica.

Beneficii ale ochelarilor de soare:

- te ajuta sa eviti arsurile solare care se manifesta prin roseata, iritatie, senzatie de nisip in ochi
- te ajuta sa mentii sanatatea ochilor pe o perioada mai mare de timp
- iti ofera protectie impotriva ridurilor
- te protejeaza impotriva cancerului de piele.

Autor: Ana-Maria Dragota

Recomandari