Cum previi hiperpigmentarea pielii pe perioada verii
history_edu ele.ro calendar_month 10 Mai 2012, 10:16
Protectia solara , ingrijirea adecvata a pielii si folosirea corespunzatoare a medicamentelor sunt principalii pasi pe care trebuie sa ii faci pentru a preveni hiperpigmentarea. Si modul in care te alimentezi in sezonul cald este esential pentru sanatatea pielii.
Ce este hiperpigmentarea
Hiperpigmentarea este un termen pentru o afectiune de piele care se caracterizeaza prin inchiderea tenului si patarea acestuia in nuante mai inchise decat tonul natural al pielii.
Aceasta problema a pielii poate aparea in orice zona a corpului, insa este mai des intalnita pe fata, maini si brate.
Anumite parti ale corpului se inchid la culoare din cauza excesului de melanina, pigmentul care coloreaza pielea, si care se colecteaza intr-o anumita zona. Melatonina protejeaza pielea de razele ultraviolete, prevenind o serie de afectiuni.
Expunerea la soare si hiperpigmentarea
Soarele este principalul vinovat pentru hiperpigmentarea pielii. Razele ultraviolete stimuleaza productia de melanina si, cu cat este produsa mai multa melanina, cu atat pielea isi inchide tonul.
Hiperpigmentarea apare atunci cand organismul produce prea multa melatonina, ceea ce duce la formarea de pete inchise, pistrui sau pete de batranete. De altfel, hiperpigmentarea accentueaza problemele de piele existente.
Pentru a reduce riscul de hiperpigmentare este foarte important sa ai grija de pielea ta atunci cand te expui la soare, chiar si in anotimpurile mai reci.
Cum sa previi hiperpigmentarea
Foloseste creme si lotiuni de protectie solara atat pentru razele UVA, cat si pentru cele UVB. Chiar daca vara iti doresti o piele aramie, incearca sa folosesti lotiuni cu factor de protectie ridicat, peste 30, in special daca petreci ziua la plaja si intri in apa.
Evita terapiile care folosesc lumina artificiala, precum aparatele de bronzat sau laserele pentru indepartarea firelor nedorite de par. Daca dupa astfel de tratamente petreci cateva ore la soare, piela ta poate fi dramatic afectata. Este astfel indicat sa gasesti alte metode de indepartare a firelor de par nedorite, precum ras sau epilat.
Pentru a preveni hiperpigmentarea este indicat sa tratezi acneea la timp si sub atenta supraveghere a medicului. Dupa expunerea la soare, acneea este o cauza majora a hiperpigmentarii pieliii. Discuta cu medicul si foloseste lotiuni care sa trateze eficient acneea.
Foloseste tratamente si lotiuni care contin acizi alfa hidroxi (AHA), in special acid lactic si acid glicolic. Aceste substante inhiba productia de melanina si actioneaza ca exfolianti delicati, patrunzand in piele si eliminand celulele moarte.
De asemenea, extrem de eficiente sunt si cremele si lotiunile care contin hydroxy quinone, tretinoin, steroizi topici, acid azelic sau kojic. Acestea protejeaza pielea si reduc productia de melanina.
De asemenea, alimentatia echilibrata si sanatoasa este o modalitate eficienta de a preveni hiperpigmentarea in sezonul cald. Consumul de alimente bogate in antioxidanti nu numai ca previn hiperpigmentarea pielii, dar previn si imbatranirea prematura a pielii.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre