Cum stai cu sanatatea in functie de lunile anului

history_edu redactia ele.ro calendar_month 18 Ian 2012, 09:52
Lunile anului influenteaza in mod diferit sanatatea organismului uman, in functie de variatiile temperaturii, durata zilelor si starea sistemului imunitar.
Ianuarie - nivel crescut al colesterolului
In ianuarie si decembrie nivelul colesterolului atinge cote alarmante si scade considerabil in lunile de vara. Astfel, in sezonul cald, activitatile fizice intense pe care le efectuam si alimentatia mai bogata in fructe si legume ajuta la scaderea colesterolului.
Abuzurile alimentare din perioada sarbatorilor de iarna isi pun amprenta asupra organismului si prin marirea nivelului de colesterol din sange.
Februarie - risc pentru afectiunile oculare
Luna februarie este un factor de risc pentru afectiunile oculare si in special cele care afecteaza retina. Dislocarea retinei este o problema serioasa, care duce la orbire daca nu este tratata la timp. Temperaturile scazute fac ca tesuturile oculare sa fie mult mai sensibile.
Martie - varf de sezon pentru raceli
Lunile martie si aprilie se confrunta cu cele mai multe cazuri de gripe si raceli. Luna martie este insa si una dintre cele mai sigure luni pentru efectuarea operatiilor chirurgicale. Persoanele care sunt supuse operatiilor au mai multe sanse de reusita si supravietuire.
Aprilie - sezonul durerilor de cap
Primavara este sezonul durerilor de cap si al migrenelor severe. Aceste dureri sunt in stransa legatura cu hipotalamusul, o parte a creierului care controleaza "ceasul biologic" al corpului si fluctuatiile hormonale.
Mai - luna deranjamentelor stomacale
Simptome precum diaree sau constipatie sunt mult mai frecvente in lunile de primavara si vara. De asemenea, in aceasta luna sunt mult mai numeroase si cazurile de infectii si schimbari ale sistemului imunitar.
Iunie - tensiune arteriala scazuta
Variatiile sezoniere nu sunt intotdeauna nocive pentru organismul uman. In luna iunie, tensiunea arteriala se afla la cele mai scazute cote din an. Specialistii sunt de parere ca vitamina D, pe care o procuram in mod natural in urma expuenrii la soare, activeaza hormonii responsabili de reglarea tensiunii arteriale.
Iulie - mai multe cazuri de apendicita
Riscul de apendicita este marit in aceasta luna, cauzat in special de variatiile sezoniere asupra sistemului imunitar.
August - benefica pentru bolnavii de cancer
Persoanele diagnosticate cu cancer in luna august au mai multe sanse de vindecare si supravietuire. Specialistii sunt de parere ca vitamina D este responsabila pentru acest lucru, ajutand la inhibarea dezvoltarii tumorilor canceroase.
Septembrie - agravarea simptomelor de astm
Luna septembrie se confrunta cu cele mai multe cazuri de astm, in special in randul copiilor. Acest lucru pare sa fie asociat cu incheierea vacantei de vara si intoarcerea la scoala, de unde copiii pot contacta diverse infectii.
Octombrie - agravarea ulcerelor stomacale
Luna octombrie este sezonul de varf pentru ulcerele stomacale si ale afectiuni ale stomacului. Specialistii cred ca melatonina este responsabila pentru aceste afectiuni, pe masura ce zilele devin mai scurte.
Noiembrie - startul depresiilor sezoniere
In aceasta luna se inregistreaza tot mai multe cazuri de depresie, in special in randul femeilor care nasc.
Decembrie - cazuri frecvente de tuse
Luna decembrie se confrunta cu tot mai multe cazuri de gripa , raceala si tuse. Variatiile sezoniere isi pun amprenta asupra afectiunilor infectioase, astmului, nivelului de vitamina D si alimentatiei.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre