De ce ne ingrasa aerul conditionat

De ce ne ingrasa aerul conditionat
  calendar_month        
Te-ai gandit vreodata ca aparatul de aer conditionat este responsabil pentru esecul dietelor tale de slabit?

In lupta cu kilogramele in plus, tot mai multi dintre noi incearca sa faca cat mai multa miscare si sa consume alimente sanatoase. Insa studii recente arata ca si alti factori, multi dintre ei surprinzatori, sunt responsabili de acumularea de kilograme in plus.


Unul dintre factorii care impiedica scaderea in greutate este aerul conditionat. Tot mai multe studii arata legatura intre obezitate si popularitatea aparatelor de aer conditionat din ultimii ani.

Organismul uman consuma mai multa energie atunci cand incearca sa pastreze o temperatura constanta. Cu cat oamenii petrec mai mult timp intr-un spatiu controlat climatic, cu atat organismul trebuie sa munceasca mai putin. De asemenea, studiul arata ca atunci cand este cald afara avem tendinta sa mancam mai putin.

Atunci cand ne este frig sau cald, trecem prin momente inconfortabile, insa in aceste cazuri, organismul munceste mai mult pentru a-si mari sau micsora temperatura si pentru a se simti mai bine. Astfel, atunci cand in casa este mai cald iarna si mai racoare vara, organismul nu mai trebuie sa depuna niciun efort pentru a se simti confortabil. In acest fel foloseste si mai putina energie.

Boli respiratorii, infectii si migrene

Pe langa ingrasare, aerul conditionat favorizeaza aparitia si altor probleme de sanatate. Astfel, bolile respiratorii sunt cele mai frecvente in randul celor care petrec mult timp in astfel de spatii.

Aparatele de aer conditionat nu aduc in incapere aer curat ci mentin aceeasi concentratie de poluanti. De asemenea, aerul conditionat imprastie bacterii, virusuri si mucegai, iar cand filtrele nu sunt curatate corespunzator lucrurile se agraveaza.

Astfel pot aparea afectiuni serioase precum bronsitele, virozele sau legioneloza, o forma severa de pneumonie.

Tot aerul conditionat este responsabil si pentru inflamarea sinusurilor si alergii. De asemenea, atunci cand petreci mult timp in spatii cu aer conditionat te poti confrunta cu migrene, rinite, faringite si raguseala.

Aerul conditionat responsabil pentru afectiunile oculare

Afectiunile oculare sunt alte probleme cu care se confrunta persoanele care petrec prea mult timp in spatii cu aer conditionat. Comjunctivita si blefarita sunt cele mai frecvente probleme oculare, care apar atunci cand aerul conditionat este folosit in exces si cand filtrele aparatului nu sunt curatate cu regularitate.

Unele persoane mai sensibile se pot confrunta si cu infectii ale urechilor, precum otita.

Cum sa eviti problemele cauzate de aerul conditionat

Aerul conditionat este esential in birouri sau transportul in comun, insa doar atunci cand este folosit corespunzator. Temperatura reglata in camera trebuie sa fie 24 - 25 de grade. Diferenta dintre interior si exterior sa nu fie mai mare de 6 grade.

De asemenea, este important sa nu stai sub jetul de aer rece si sa cureti filtrele cel putin de doua ori pe an. Aparatul de aer conditionat nu trebuie amplasat in camera copilului si pentru o buna ventilatie este indicat sa tii usile deschise in toata casa.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari