De ce omul nu produce vitamina C?

De ce omul nu produce vitamina C?
  calendar_month        
Dintre toate mamiferele, omul este unul dintre acelea rare care sunt incapabile sa produca vitamina C. El trebuie deci sa si-o procure din alimentatie. Spre deosebire de rudele sale, Homo sapiens poseda un sistem ultraperformant de utilizare a pretioasei vitamine.

Vitamina C este importanta

Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina esentiala pentru viata. Ea are proprietati anti-oxidante importante si intervine in numeroase procese fiziologice, mai ales in apararea organsimului.

Carenta de vitamina C duce la scorbut, boala care decima marinarii pana la sfarsitul secolului al 18-lea, si care in prezent reprezinta una din cauzele majore ale malnutritiei. In marina, boala a incetat deindata ce s-a introdus lamaia in alimentatia marinarilor.

Omul si maimutele nu fabrica vitamina CMarea majoritate a mamiferelor sunt capabile sa sintetizeze vitamina C, cu exceptia catorva specii: primatele superioare (printre care si fiinta umana), cobaii si unele specii de soareci. Aceasta carenta este rezultatul mutatiilor genetice aparute independent la specii acum 40 de milioane de ani.

Lipsite de aceasta capacitate de a sintetiza singure vitamina C , animalele si omul trebuie deci sa si-o procure din alimentatie, in cantitate de aproximativ 1 mg/kg corp pe zi pentru fiinta umana.

Transportul si reciclarea vitaminei C

In corp, vitamina C este transportata de catre "Glut 1", o proteina care transporta si glucoza. Proteina, care se gaseste la suprafata globulelor rosii, aspira vitamina C sub forma sa oxidata (neutilizabila) si o aduce in globulele rosii, unde este imediat transformata in vitamina C utilizabila de catre organism. Ciclul ei include transportul si reciclarea permanenta.

Doar la oameni

Cercetatorii au demonstrat ca proteina Glut 1, care are capacitatea de a interactiona cu vitamina C , este prezenta doar la speciile care nu sunt capabile sa sintetizeze vitamina, si doar la aceste specii.

Acest lucru inseamna ca fiintele care au pierdut capacitatea de a sintetiza vitamina au obtinut, in evolutia lor, puterea de a o recicla si de a o utiliza intr-un mod extrem de eficace. Iata o dovada in plus pentru toti aceia care cred ca natura nu greseste...

Recomandari

Newsletter Ele.ro

o lectie si inca una
  • person

    "poezia e creaa￯ie,e viaa￯a￯ tra￯ita￯ pe verticala￯ chiar a￯i o secunda￯..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right