De ce stomacul nu se auto-digera?

De ce stomacul nu se auto-digera?
  calendar_month        
Toata lumea stie ca rolul stomacului este acela de a digera hrana, cu ajutorul sucurilor gastrice pe care le contine, care sunt in principal continute din acid.

Cum se face atunci ca aceste sucuri nu distrug si stomacul?

Stomacul este un organ gol pe dinauntru, cam de marimea unui pepene mare. Stomacul unui adult contine aproximativ 3 litri de lichid.

El este alcatuit din multe straturi, printre care:

Membrana seroasa - este stratul exterior, care le acopera pe celelalte straturi.

Doua straturi de muschi - ele constituie partea de mijloc a stomacului, care misca bolul alimentar in intestinul subtire.

Mucoasa - este stratul interior al stomacului, fabricat din celule specializate, inclusiv celule parietale, celule G si celule epiteliale.



Celulele parietale produc acid clorhidric, un acid tare, care ajuta la dezmembrarea mancarii. Acidul din stomac este atat de concentrat, incat daca ai pune o picatura de acid pe o bucata de lemn, ar trece prin ea.

Celulele G produc gastrina, un hormon care faciliteaza producerea de acid clorhidric pentru celulele parietale.

Stomacul este protejat de celulele apiteliale, care produc si secreta o solutie tare de bicarbonat, care captuseste mucoasa.

Bicarbonatul este o baza, care neutralizeaza acidul secretat de celulele parietale, rezultand sare si multa apa in urma reactiei.

Secretia continua de bicarbonat este principalul motiv pentru care nu are loc auto-digestia stomacului in mediul acid.

Unii oameni, care produc mai mult acid decat ar fi normal, fac ulcere gastrice , deoarece baza este incapabila sa neutralizeze intreaga cantitate de acid. Exista si bacterii specifice, precum Helicobacter pylori, care sunt responsabile pentru ulcer.
Recomandari