Dereglarile hormonale: dieta si tratament naturist

Dereglarile hormonale: dieta si tratament naturist
  calendar_month        
Dereglarile hormonale sunt cauze frecvente ale afectiunilor in randul femeilor, de multe ori ramase sub un con de umbra din pricina diagnosticului dificil de stabilit. O dieta corecta si un tratament naturist specializat te pot scapa de pericolul si efectele dereglarilor hormonale.

Hormonii sunt pretutindeni in fluxul sanguin si iti controleaza viata mai mult decat crezi.


Ei decid daca tenul tau va arata grozav intr-o anumita perioada, daca celulita va fi o problema pentru tine sau daca ai dispozitia necesara pentru a face dragoste cu iubitul tau. Prin urmare, dereglarile hormonale nu iti pot aduce decat motive de suferinta, de la kilograme in plus pana la afectiuni mai grave, precum endometrioza sau menopauza prematura.

Hormonii feminini si revoltele lor

Hormonii feminini principali sunt estrogenul si progesteronul. Ei fac parte din categoria steroizilor, deoarece sunt compusi din colesterolul produs la nivelul ficatului. Testosteronul si cortizolul (hormonul stresului) joaca de asemenea un rol important in echilibrul organismului feminin.

In situatia in care corpul nu mai reuseste sa produca in mod egal si normal tipurile principale de hormoni sub efectul diversilor factori, apar dereglarile hormonale cauzatoare de neplaceri si afectiuni precum:

Sindromul Premenstrual (tensiune, anxietate, depresie, balonare, schimbari de dispozitie, iritabilitate) Ingrasare Necontrolata Menstruatie dureroasa, neregulata sau abundenta Infertilitate Chisturi ovariene Fibrom uterin Endometrioza (tesut endometrial prezent in afara cavitatii uterine) Menopauza prematura Osteoporoza Cancer (mamar, ovarian, uterin, vaginal)

Dereglarile hormonale pot fi tratate printr-o dieta recomandata de medicul nutritionist si printr-o serie de tratamente naturiste care s-au dovedit a fi utile de-a lungul timpului.

Dieta pentru dereglarile hormonale

In prima instanta, femeile cu dereglari hormonale ar trebui sa excluda alimentele care afecteaza echilibrul endocrin, precum aditivii (E-urile), zaharul rafinat, dulciurile, carnea din crescatorii sau margarina. Toate aceste produse afecteaza in timp raportul normal dintre estrogen si progesteron, conducand la retentia de lichide, acumularea de exces ponderal sau debutul unor boli ginecologice.

Din categoria alimentelor benefice in reechilibrarea hormonala fac parte cele cu continut bogat de fibre (fasole, linte, ovaz, orez brun, fructe, legume). Lipsa fibrelor impiedica ficatul sa exporte progesteronul in exces din organism prin intestin.

Alimentele estrogene, precum telina, mararul, uleiul de masline si de floarea soarelui, soia, germenii de grau, mierea, maslinele, anasonul si chimenul prelungesc tineretea biologica si previn tulburarile menopauzei si osteoporoza. Vitamina E (prezenta in nuci, soia, seminte sau catina) are un efect tonic asupra glandelor sexuale.

Tratament naturist pentru dereglarile hormonale

Dereglarile hormonale pot fi tratate cu succes si cu ajutorul unui tratament naturist adaptat nevoilor personale. Suplimentele naturale cu efecte curative in acest sens se impart in 3 categorii principale:

Fitoestrogeni: extractul de soia, yam mexican, black cohosh (cimicifuga racemosa), dong quai (angelica chinezeasca), fructul castitatii (agnus castus) etc.

Acizi grasi esentiali: ulei de in, ulei de peste.

Antioxidanti: vitamina A, C, E, zinc, seleniu, coenzima Q-10, extract de fructe de padure, acid alfa lipoic.



Tu ce tratamente cunosti pentru controlul dereglarilor hormonale la femei?

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari