Diabetul provoaca impotenta?

Diabetul provoaca impotenta?
  calendar_month        
Diabetul poate avea consecinte asupra sexualitatii si poate duce la impotenta. Din fericire, problema are rezolvare.

Complicatiile diabetului la nivelul inimii, nervilor sau imunitatii sunt adesea de vina pentru consecintele asupra vietii sexuale a pacientului. De ce? Pentru ca arterele fragilizate pot dauna irigarii penisului, nervii afectati perturba reflexul erectil, iar infectiile cauzate de imunitatea scazuta (micoza preputului, de exemplu) fac raportul dureros.

De altfel, patologiile asociate frecvent cu diabetul (hipertensiunea arteriala, anomaliile lipidelor, patologii hormonale) si tratamentele acestora pot fi responsabile de unele probleme sexuale. Chiar si starea de spirit sau simplul fapt al ingrijirii unei boli cronice, cu ritualurile acesteia, poate dauna libidoului.

Diabetul dauneaza sexualitatii feminine?

Bineinteles, diabetul nu dauneaza doar sexualitatii masculine. Singura diferenta este ca, sub efectul a secole de educatie in care placerea feminina era diabolizata, femeile se exprima chiar si azi cu greutate si sunt adesea mai secretoase.

Diabetul perturba mecanismul lubrifierii vaginale, favorizeaza infectiile ginecologice (de tip micotic) si inhiba dorinta.

Este riscant sa faci dragoste?

Poti face dragoste chiar daca suferi de diabet tipul 1 sau 2. Exista totusi cateva precautii care trebuie luate in aceste cazuri: o indulcire preventiva pe baza de zaharuri semi-lente (biscuiti, paine). Apoi, boala are adesea repercusiuni asupra imunitatii, de aceea in cazul raporturilor sexuale intamplatoare, trebuie sa te protejezi cu prezervativ impotriva infectiilor.

Cand si pe cine sa consulti?In cazul femeii se impune o intalnire cu ginecologul de indata ce apar probleme care deranjeaza. Consultatia este o ocazie excelenta pentru a obtine sfaturi cu privire la folosirea lubrifiantelor sau pentru preventia micozelor.

Spre diferenta de femeie, barbatul trebuie sa beneficieze de un bilant (al prostatei, cardio-vascular, hormonal, neurologic si psihologic) coordonat de un medic care are o privire de ansamblu asupra diabetului (diabetolog sau un alt specialist informat asupra diabetologiei).

Tratamentele sunt eficace?

Solutiile in cazul femeilor si-au demonstrat eficacitatea. In cazul barbatilor, este un pic mai complicat! Tratamentele medicamentoase sau chirurgicale sunt propuse in cazul acestora:

medicamente de tipul Viagra
suplimente androgenice (cu hormoni masculini)
injectii in penis in caz de afectiuni neurologice (nu dor)
vacuum: o pompa care, prin simpla depresie, creeaza erectia penisului

Activitatea fizica este un plus?

Da, un pic de exercitiu este benefic sexualitatii diabeticului. Studiile asupra longevitatii masculine in domeniul sexualitatii demonstreaza rolul pozitiv al unei bune igiene de viata si al practicarii unei activitatati fizice regulate.

Echilibrul glicemic este solutia?

Mentinerea echilibrului glicemic limiteaza riscul de complicatii ale bolii (leziuni arteriale, afectiuni neuronale, infectii) si asigura o viata sexuala satisfacatoare.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

doar
  • person

    "bucria de a trai inseamna pentru mine faptulsa iubesti si sentimentele sa iti fie impartasite"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right