Diabetul

Diabetul
  calendar_month        
Problema majora de sanatate publica, diabetul zaharat este o afectiune cronica grava, nu atat prin ea insasi, cat mai ales prin complicatiile sale pe termen lung. Mileniul trei a adus, pe langa beneficiile civilizatiei, si o suma de boli "moderne", intre care diabetul zaharat ocupa un loc central.

Tipuri de diabet
Cele mai comune tipuri de diabet sunt:
Tipul 1 (diabetul zaharat insulino-dependent)
Tipul 2 (diabetul zaharat non-insulino-dependent)
Diabetul gestational (se declanseaza pe parcursul evolutiei unei sarcini).


Toate tipurile de diabet au simptome similare, deoarece toate aceste forme se caracterizeaza prin prezenta unei cantitati mari de zahar sau de glucoza in sange. Aceasta apare deoarece organismul nu mai e capabil sa utilizeze glucoza ca sursa de energie. Dar motivul difera pentru cele doua tipuri. Pacientii cu diabet zaharat de tip 1 prezinta o distrugere marcata a celulelor beta din pancreas, care produc insulina. Pacientii cu diabet zaharat de tip 2 au o secretie proprie de insulina, dar fie aceasta nu e suficienta, fie exista un factor de rezistenta la actiunea insulinei.

Care sunt simptomele
In general, diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenti si adulti sub 40 de ani, are debut rapid si simptome clare: sete excesiva polidipsie (consum de lichide in cantitate mare) poliurie (eliminarea unor cantitati mari de urina) scadere inexplicabila in greutate astenie fizica. Tipul 2 de diabet se prezinta cu simptome mai putin specifice, precum: oboseala stare de rau prurit vulvar la femei. Pot fi prezente si simptomele clasice: sete, poliurie, polifagie (foame exagerata), tulburari de vedere.

Cauzele bolii
Acestea sunt diferite pentru cele doua tipuri. in diabetul zaharat de tip 1, sistemul imun este cel afectat, boala distrugand celulele beta din pancreas, producatoare de insulina. Exista insa si alti factori implicati, cum ar fi: mostenirea genetica, autoanticorpii, virusurile, radicalii liberi. Diabetul zaharat de tip 2 este cauzat de factori genetici, obezitate (in special cea abdominala), varsta inaintata, stil de viata (sedentarism, dieta bogata in calorii, stres, anumite obiceiuri alimentare nesanatoase). Pentru un pacient cu diabet, o viata lunga si sanatoasa e posibila daca se evita complicatiile, iar cheia consta in controlul cat mai bun al glicemiei.

Cele mai frecvente complicatii: bolile cardiovasculare (cardiopatia ischemica, hipertensiunea, ateroscleroza) retinopatia (afectarea oculara) nefropatia (afectarea renala) neuropatia (afectarea nervoasa) infectiile.

Cum tratam diabetul
Mijloacele de tratament sunt comune si specifice diferitelor tipuri de diabet. Daca dieta si exercitiul fizic sunt comune, insulina e tratamentul specific pentru diabetul zaharat de tip 1. Diabetul zaharat de tip 2 se trateaza, de regula, cu medicatie orala, azi existand o varietate de substante care permit alegerea medicamentului in functie de caracteristicile pacientului si de bolile asociate. In ceea ce priveste insulinoterapia, se foloseste insulina umana, cu posibilitati moderne de administrare: dispozitive de tip PEN, pompe de insulina, sprayuri nazale. Noi perspective se deschid prin transplantul de insule pancreatice. Autocontrolul in diabet este foarte important si presupune masurarea glicemiei cat mai des posibil, chiar de catre bolnav, folosind aparate speciale, numite glucometre (de exemplu Accu-Chek Active, One Touch, Precision-Q.I.D., Optium etc.).Poate fi prevenit diabetul?
Prevenirea diabetului zaharat de tip 1 este aplicabila populatiilor cu risc (de exemplu, rudele de gradul 1 si 2 ale pacientilor cu diabet), insa este folosita doar in medicina experimentala. Prevenirea diabetului zaharat de tip 2 se poate face cu succes prin: combaterea obezitatii, activitate fizica, imbunatatirea stilului de viata, utilizarea atenta a medicamentelor diabetogene (cortizon).

Daca ai diabet, nu dispera! Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa treci mai usor peste aceasta incercare.
Accepta faptul ca ai diabet.
Incearca sa intelegi ca, pe timp indelungat, o glicemie mare poate duce la aparitia complicatiilor, chiar daca in aparenta te simti bine.
Alege o echipa care sa te ingrijeasca, compusa din: diabetolog, dietetician, asistenta medicala, psiholog.
Incearca sa afli cat mai multe lucruri despre diabet, citeste, pune intrebari, participa la programe de educatie.
Cunoaste-te pe tine insati, afland astfel cum oboseala, modificarile de dispozitie sau tulburarile de vedere se leaga de nivelul glicemiei tale.
Modifica-ti stilul de viata: hraneste-te sanatos, acorda atentie exercitiilor fizice, controleaza-ti glicemia cat mai des posibil si respecta indicatiile de tratament.
Nu uita sa zambesti si sa speri in fiecare zi.

Unde poti afla mai multe informatii
Pacientii cu diabet zaharat din toata lumea au creat asociatii puternice, care ajuta la cunoasterea acestei boli si la o ingrijire la standarde inalte. Asociatia bolnavilor de diabet zaharat din Romania isi are sediul in Bucuresti, strada I.L. Caragiale, nr. 12, si este implicata in numeroase actiuni: programe de vaccinare antigripala pentru pacientii cu diabet programe de educatie si informare prin reviste si publicatii programe de ajutorare materiala a pacientilor cu venituri mici. Merita mentionata si contributia Fundatiei "Cristian Serban", care a organizat la Buzias o tabara pentru copiii si tinerii cu diabet, unde acestia isi pot petrece timpul in mod placut si util, invatand cum se poate trai mai bine cu aceasta boala. Epoca informatiilor computerizate permite celor interesati accesul nelimitat la informatii.

Ce este diabetul zaharat?
Diabetul zaharat (DZ) este o boala ce face ca organismul sa nu poata folosi glucidele din alimentatie.

Cum se poate dignostica diabetul zaharat?
Masurarea glicemiei (cantitatea de glucoza din sange), dimineata, pe nemancate, este testul de baza ce ajuta la diagnosticarea DZ. Valori ale glicemiei cuprinse intre 70-120 mg/dl sunt considerate normale. Valori ale glicemiei mai mari de 120mg/dl sugereaza diagnosticul de DZ.

De cate feluri este diabetul zaharat?
DZ se poate clasifica in: DZ tip I. Apare la varste mici, copil sau adultul tanar. Acest tip de diabet are ca si cauza principala incapacitatea de producere a insulinei de catre celulele pancreatice. Lipsa insulinei implica necesitatea de administrare a acestui hormon (injectii zilnice, cel putin de 2 ori pe zi). DZ tip II. Apare la o varsta mai inaintata. In acest tip de DZ exista insulina dar organismul nu o poate folosi. Tratamentul include medicamente, dieta hipoglucidica, controlul greutatii corporale.

Care este legatura dintre diabetul zaharat si bolile cardiovasculare?
Relatia DZ si boala cardiovasculara a fost observata de multa vreme. Studiile anatomopatologice au incercat sa cuantifice aceasta relatie. Astfel, persoanele cu DZ au un risc de 2 ori mai crescut in aparitia leziunilor aterosclerotice complicate (hemoragii, tromboze, calcificari), leziuni exprimate frecvent prin evenimente majore cardiovasculare: infarct acut de miocard, accident vascular, moarte subita. Studiile epidemiologice au demonstrat clar cresterea riscului de evenimente majore cardiovasculare la persoanele cu DZ, ce au un risc de 2-3 ori mai mare decat persoanele fara DZ. Se stie ca barbatul diabetic are riscul de a face de 2 ori mai frecvent boli cardiovasculare decat cel nediabetic, femeia diabetica are riscul de 3 ori mai mare. DZ accelereaza formarea depozitelor de grasimi in vasele mari si mai ales in cele mici, crescand asfel riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare. Interesant este faptul ca afectarea vaselor coronariene se exprima mai rar prin dureri de tip anginos.

Cum poate un bolnav cu diabet zaharat sa-si scada riscul de a dezvolta o boala cardiovasculara?
Monitorizarea si controlul glicemiei sub supravegherea medicului diabetolog este conditia esentiala in prevenirea aparitiei bolii cardiovasculare. Respectarea regimului alimentar recomandat, pastrarea unei greutati adecvate cat si respectarea factorilor de risc cardiovascular este o alta conditie imperios necesara. Diabetul care survine pe timpul sarcinii este specific acestei perioade delicate si dispare dupa aceea. Este importanta diagnosticarea sa in timp util, dar mai ales prevenirea, deoarece aceasta afectiune prezinta riscuri pentru bebelus atat la nastere, cat si in viitor. Sarcina modifica profilul hormonal si metabolic al femeii. Mai mult, la femei sarcina poate constitui momentul de depistare a diabetului, care in aceste conditii este mai greu de controlata, afirma dr. Corin Badiu, medic primar endocrinolog la Institutul de Endocrinologie I.C.I. Parhona.

PREVENIRE.
Medicul trebuie sa fie informat cu privire la eventuale persoane diabetice in familie. De asemenea, femeia insarcinata trebuie sa isi anunte medicul daca a mai avut antecedente de hiperglicemie in timpul unei sarcini anterioare sau daca a adus pe lume un copil peste greutatea normala.

TRATAMENT.
Femeia insarcinata trebuie sa aiba o buna igiena a vietii, iar daca este necesar trebuie sa urmeze un tratament cu insulina. In primul rand se impun un regim alimentar echilibrat si practicarea unei activitati fizice regulate. In cazul diabetului diagnosticat, glicemia se masoara inainte si dupa servirea mesei. Daca nivelul glicemiei este mare, medicul poate prescrie administrarea insulinei pe cale subcutanata. Insa acest tip de tratament nu dureaza decat pe timpul sarcinii. Dupa trei saptamani de la nastere se realizeaza un control al glicemiei pentru a verifica daca totul a revenit la normal.

RISCURI.
Specialistii afirma ca fetusul risca sa aiba o greutate excesiva, ceea ce poate duce la complicatii la nastere, in unele cazuri impunandu-se cezariana. Nou-nascutul poate suferi inca din primele zile de viata din cauza unei hipoglicemii reactionale care provoaca pierderea cunostintei sau convulsii. Vestea buna este ca, desi mama a suferit de diabet in timpul sarcinii, copilul sau nu va fi diabetic. Mama isi poate alapta fara grija copilul, deoarece diabetul nu constituie o contraindicatie in acest sens.

Surse
Diabetul
American Diabetes Association
Medscape

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Nu e doar o fantazie.....
  • person

    "traieste clipa!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right