Dr. Oz: intoxicatia alimentara vara - cum o recunosti si cum o previi

history_edu ele.ro calendar_month 01 Aug 2012, 13:26
Intoxicatia alimentara este boala foarte raspandita vara, cand temperaturile crescute ajuta bacteriile, virusurile si alti germeni sa se inmulteasca rapid in alimentele perisabile.
Iar cum ti se intampla si tie cateodata sa cedezi ispitei si sa cumperi cate ceva de la vanzatorii ambulanti, riscul de a consuma un produs contaminat creste considerabil.
Dr. Oz iti arata cum sa recunosti tipul de toxiinfectie alimentara de care suferi si cum sa previi imbolnavirea.
O masa in oras pe timp de vara se poate solda cu o intoxicatie alimentara extrem de neplacuta. Fie ca alimentele nu au fost depozitate si conservate corect, fie ca persoana care a manevrat mancarea nu a respectat regulile esentiale de igiena, toxiinfectia iti ameninta sistemul digestiv in vremuri caniculare.
Dr. Oz te ajuta sa recunosti tipul de intoxicatie alimentara de care suferi si iti da si cateva sfaturi despre cum poti sa previi un episod tulburator de otravire cu alimente, de obicei doar neplacut. Iata 3 feluri de meniu cu potential de contaminare si tipurile de paraziti care declanseaza boala digestiva.
1. Salata cu sos de maioneza
Ai savurat intr-o zi o salata cu sos de maioneza sau un alt preparat similar, iar in 6-12 ore ai inceput sa vomiti, sa ai diaree apoasa si sa suferi de dureri abdominale. In acest caz, te-ai infectat cu un stafilococ raspandit in alimentele sarate si dulci,care "prefera" sosurile pentru salata si deserturile cu creme.
Alimentele crude si pregatite manual sunt deseori predispuse contaminarii cu stafilococi stimulati de caldura pentru a se inmulti. Simptomele de varsaturi, crampe stomacale si diaree apar aproape instantaneu. Intrucat intoxicatia cu stafilococi produce o deshidratare severa, Dr. Oz iti recomanda sa bei multe lichide si sa consumi alimente bogate in glucoza si sodiu. Poti prepara acasa o solutie-tratament dintr-o lingurita de sare si 4 linguri de zahar, diluate intr-un litru de apa.
2. Burger cu salata si rosii
Te-ai infruptat din acest preparat ieri, iar dupa 12-24 ore ai inceput sa ai diaree apoasa. In aproximativ 3 zile, poti sesiza sange in fecale. Varsaturile sunt rare in acest caz. Ai contactat o infectie cu E.Coli, virus furnizat fie de carnea tocata, fie de salata verde sau rosiile spalate insuficient.
Odata ajuns in corp, virusul se instaleaza comod in intestinul subtire. Pe masura ce sistemul imunitar incearca sa distruga parazitul, membrana tesutului intestinal se irita, rezultand diareea cu sange. Netratata, boala ii poate permite parazitului E.Coli sa ajunga in sange, situatie in care septicemia este foarte probabila. Consulta un medic imediat ce sesizezi primele simptome!
3. Friptura de pui
Pana si o banala friptura de pui iti poate intoxica sistemul digestiv. De vina este Salmonella, o bacterie care traieste pe carnea de pasare sau de vita, in lactate si in galbenusul de ou crud. Boala se manifesta in aproximativ 24-48 de ore, cu dureri de stomac puternice, febra si diaree cu mucus sau sange.
Complicatiile pot fi fatale pentru persoanele cu sistem imunitar scazut, de aceea este foarte important sa mergi la medic de urgenta.
Prevenirea intoxicatiei alimentare
Dr. Oz iti recomanda sa consumi, pe cat posibil, mancare pregatita de tine acasa si depozitata la racoare, in recipiente separate. Spala-ti mainile foarte bine inainte sa manevrezi alimentele si gateste la temperaturi mari carnea si ouale.
O igiena impecabila si verificarea surselor hranei sunt pasi esentiali in prevenirea intoxicatiei alimentare!
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre