Durerile de stomac
history_edu ele.ro calendar_month 13 Apr 2006, 15:12
Stresul zilnic, supararea, surmenajul si lipsa unei igiene riguroase in alimentatie determina uneori modificari patologice la nivelul stomacului, modificari care conduc la aparitia durerilor de stomac.
Cauzele aparitiei durerilor sunt multiple. Printre ele se evidentiaza o simpla iritare a mucoasei stomacului, o dispepsie gastrica, o gastrita sau chiar ulcerul gastric.
Gastritele cronice apar datorita unui proces inflamator al mucoasei gastrice care duce treptat la atrofia acesteia si care pe plan functional duce la scaderea progresiva a secretiei gastrice.
Ulcerul gastric si duodenal are la origine aciditatea gastrica precum si cauze de natura microbiana (Helicobacter pylori).
Printre factorii care duc la iritarea mucoasei stomacului se evidentiaza: alcolul, fumatul, condimentele, medicamentele (aspirina, salicilati, bromuri, sulfamide, clorura de amoniu, etc), alimentele prea fierbinti sau prea reci, mese copioase, masticatia insuficienta, alimente nedigerabile sau insuficient pregatite, alimente infectate cu diversi microbi, orar neregulat si distant al meselor, etc.
Perioadele dureroase apar de obicei primavara si toamna.
Durerile de stomac pot varia ca intensitate iar periodicitatea lor este de cele mai multe ori capricioasa depinnzand de fiecare organism si de afectiunea in evolutie.
Ele pot fi insotite si de alte simptome cum ar fi: varsaturi, eructatii, arsuri, lipsa poftei de mancare, gust rau in gura.
Uneori datorita durerilor si in urma restrangerii voluntare in alimentatie pot apare scaderi in greutate.
Durerea reprezinta un semnal al aparitiei si evolutiei unor afectiuni ale stomacului si pentru prevenirea ei este necesara evitarea stresului precum si o mare atentie referitoare la alimentatia zilnica.
In cazul aparitiei repetate ale durerilor de stomac va pot fi de ajutor urmatoarele recomandari:
Liniste si calm in timpul meselor (evitarea lecturii, evitarea privirii emisiunilor de televiziune, evitarea discutiilor contradictorii, etc).
Masticarea alimentelor trebuie facuta indelungat si suficient (cu o dantura bine ingrijita).
Mesele trebuie luate mereu la aceeasi ora.
Evitarea meselor copioase care incarca stomacul,.
Sunt necesare 4-5 mese pe zi (mai putin abundente).
Fumatul este contraindicat si daca este posibil se reduce cat mai mult cu putinta.
Sunt contraindicate bauturile alcolice care irita mucoasa stomacului (vin, bere, wiski, tuica, etc ) precum si ceaiul concentrat sau cafeaua.
Sunt contraindicate condimentele (piper, ardei iute, mustar, etc ).
Evitati alimentele prea fierbinti sau prea reci precum si alimentele tari, bogate in celuloza ca: ridichi, fasolea boabe, lintea, mazarea boabe, ceapa uscata, castravetii, fructe cu coaje si samburi care pot irita mucoasa stomacului. Astfel acizii din anumite fructe nu au un efect benefic asupra mucoasei stomacului. Marul ca si compotul de mere nu sunt suportate bine de cei cu gastrita sau de catre cei cu ulcer.
Evitati painea neagra, painea proaspata si painea prajita preferand painea alba veche de o zi.
Este contraindicata carnea provenita din animalele batrane (mai ales cea insuficient fiarta sau fripta )
Evitati alimentele preparate cu rantasi, sosuri, ceapa prajita, maioneza, etc.
Evitati carnea grasa sau de vanat, mezelurile, conservele, ouale tari, dulciurile concentrate.
Sunt recomandate carnea de vaca, de vitel, de pasare (bine fiarta sau bine fripta ), pestele slab (stiuca, salau, biban), taitei cu lapte, gris cu lapte, branza de vaci, urda, cas dulce, telemea desarata, kefir, iaurt, supe crema de legume, soteuri, pireuri de legume, compoturi neindulcite de fructe.
Citeste si despre tratamentul naturist al durerilor de stomac.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
raspuns la inspiratie de duminica
- person
"nu regreta niciodata ceea ce ai indraznit sa faci ...regreta ce nu ai facut si ai vrut"