Efectele secundare ale calmantelor

Efectele secundare ale calmantelor
  calendar_month        
Paracetamolul, aspirina sau ibuprofenul sunt medicamente pe care le luam de fiecare data cand suferim de dureri de spate , de cap, de dinti sau menstruale. Se pot cumpara fara prescriptie de la farmacie, insa atunci cand se depaseste doza recomandata pot avea efecte secundare severe.

Ibuprofen

Acest medicament blocheaza productia de prostaglandine, substante care transmit semnalele de durere catre creier. Ibuprofenul este util si in tratarea febrei, inflamatiilor si durerilor menstruale. Este recomandat pentru durerile articulare, de cap, musculare sau de dinti.

Ibuprofenul trebuie insa evitat de persoanele care sufera de ulcere stomacale sau alte afectiuni ale stomacului. Poate cauza indigestie si greata daca este luat inainte de a manca.

Doza recomandata este de o tableta de 200 mg de trei ori pe zi.

Codeina

Ca si morfina sau heroina, codeina este un medicament derivat din opiu. Specialistii sunt de parere ca noua tablete de codeina sunt similare cu o doza de morfina. Datorita proprietatilor sale, codeina este folosita doar in combinatii cu ibuprofen sau paracetamol, in medicamente precum Nurofen Plus.

Codeina este utila in tratarea durerilor de spate sau de dinti. Are insa si efecte sedative si poate da stari se somnolenta. Ca si alte medicamente pe baza de opiu, poate creea dependenta. Pe termen lung, codeina poate duce si la constipatie.

Doza maxima pe zi este de 240 de mg. Este indicat sa respecti prescriptia medicului si sa eviti supradoza de codeina.

Paracetamol

Ca si ibuprofenul, paracetamolul blocheaza productia de prostaglandine, insa nu reduce inflamatiile. Paracetamolul este ideal pentru diverse dureri, dar si pentru tratarea simptomelor racelilor si gripelor.

Este bland cu stomacul si, spre deosebire de ibuprofen si codeina, paracetamolul poate fi administrat si pe stomacul gol. Este singurul calmant care poate fi luat si de femeile insarcinate, dar si de copiii de peste doua luni.

Deoarece este potrivit pentru numeroase tipuri de dureri, este foarte usor ca pacientii sa ia mai multe pastile de paracetamol decat este recomandat. In doze mari, paracetamolul duce la distrugerea ficatului si poate fi chiar fatal.

Doza recomandata este de o tablete de 500mg la ficare patru ore. Un adult nu trebuie insa sa ia mai mult de opt tablete de paracetamol in decurs de 24 de ore.

De asemenea, atunci cand esti racita trebuie sa fii atenta si la alte medicamene pe care le iei si care contin paracetamol.

Aspirina

Aspirina, ca si ibuprofenul, actioneaza asupra prostaglandinelor pentru a reduce durerile. Pe langa provocarea durerilor, prostaglandinelor favorizeaza si aparitia cheagurilor de sange care pot duce la atacuri de inima sau infarct.

Aspirina este utila in tratarea febrei, inflamatiilor, durerilor menstruale, articulare, de cap, musculare sau de dinti.

Ca si ibuprofenul, asprina nu trebuie luata pe stomacul gol deoarece favorizeaza aparitia ulcerelor stomacale. De asemenea, deoarece aspirina subtiaza sangele este indicat sa fie evitata de persoanele care sub sub tratament cu medicamente pentru diverse afectiuni ale sangelui.

Doza recomandata de aspirina este de o tableta de 300mg la fiecare patru ore, in decurs de 24 de ore.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Imanent
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right