Epidemii in istoria omenirii: Malaria

Epidemii in istoria omenirii: Malaria
  calendar_month        
Paludismul sau malaria este, in acelasi timp, o boala extrem de veche si foarte actuala. Se pare ca ea s-a manifestat prima data la om acum 50 000 de ani. De atunci, paludismul a ramas infectia parazitara cea mai raspandita in lume. 500 de milioane de persoane contracta boala in fiecare an, si cateva milioane mor. In total, cam 2 miliarde de barbati si femei sunt infectati.

Astazi, marea majoritate a cazurilor de malarie se inregistreaza in Africa sub-sahariana sau in anumite zone asiatice. Au fost realizate progrese pentru impiedicarea propagarii bolii, insa ele au fost insuficiente pentru a eradica aceasta epidemie.

Ce este paludismul?Malaria este o boala provocata de un parazit care se transmite la om cu ajutorul unui anumit tip de femela tantar : anofel. Paludismul se manifesta la inceput prin febra, care apare la cateva saptamani dupa contractarea bolii. Ea se poate insoti uneori de dureri de cap, tulburari digestive si dureri musculare. Malaria evolueaza apoi in cicluri, cu alternanta de febra, insotita de tremuraturi, si transpiratii reci.

Boala poate duce si la anemie, deoarece infecteaza globulele rosii, iar unele dintre ele pot muri. In absenta tratamentului, paludismul poate duce la moarte.

Tratamentul malariei

Exista mai multe tipuri de medicamente contra malariei, unele pentru preventie si celelalte pentru vindecare. Acest tratament este recomandat persoanelor care calatoresc in zonele riscante, el este prescris de medic si adaptat fiecarei situatii si subiect.

Totusi, e bine de stiut ca aceste medicamente nu functioneaza intotdeauna. Cea mai buna metoda de preventie este, deci, protejarea de tantari atunci cand te afli intr-o zona unde exista cazuri de paludism: poarta imbracaminte care sa-ti acopere corpul in intregime, da-te cu produse repulsive si stai la adapost.

Paludismul in prezent

Chiar si astazi, un copil moare la fiecare 30 de secunde de paludism. Mai multe echipe incearca sa puna la punct un vaccin care sa stopeze epidemia, insa sarcina lor este ingreunata de faptul ca parazitul isi schimba forma in cursul bolii.

Urmareste in continuare dosarul nostru saptamanal despre "Epidemii in istoria omenirii", pentru a afla si despre ciuma , holera , gripa spaniola , variola , HIV , dar si pentru a afla riscurile actuale ale producerii unei pandemii.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

un gand
  • person

    ""se zice ca timpul trece.timpul nu trece niciodata noi trecem prin timp""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right