Furunculul: ce pacoste!

history_edu ele.ro calendar_month 04 Feb 2009, 11:20
Furunculul este inflamatia acuta a foliculului pilos (formatiune din piele in care este implantat firul de par), asociat cu un abces (acumulare de puroi ce formeaza o punga in tesut), si care se caracterizeaza printr-o umflatura rosie si dureroasa. Atunci cand furunculul este intr-un stadiu de evolutie mai avansat, el formeaza un punct galben, ce poate deveni moale si se poate drena spontan.
Furunculul apare in general in toate partile acoperite de par ale corpului. El este dureros, mai ales daca este localizat intr-un loc in care pielea este intinsa, cum ar fi: spatele, urechile si gatul.
Cauze
Bacteriile: stafilococul auriu este principalul responsabil de infectia foliculului pilos.
Fire de par crescute sub piele : ele pot constitui punctul de plecare al unui furuncul.
Factori ce predispun: persoanele care sufera de boli cronice precum diabetul , insuficienta renala sau Sida sunt mai predispusi la riscul de a dezvolta un furuncul din cauza sistemului lor imunitar slabit.
Dermatozele cronice ( eczemele ) reprezinta si ele un factor de risc, deoarece pielea isi pierde sistemul de aparare contra bacteriilor. De asemenea, si utilizarea intravenoasa a drogurilor poate favoriza aparitia furunculelor, deoarece bacteriile penetreaza mai usor sub piele.
Sfaturi practice contra furunculelor
Aplica local comprese cu apa calda, daca furunculul nu este foarte mare.
Evita sa atingi furunculul: nu incerca sa evacuezi lichidul continut in furuncul prin strangere, este posibil sa agravezi situatia deoarece vei favoriza penetrarea bacteriei si mai adanc, in pielea sanatoasa. Acest lucru poate fi periculos, mai ales daca furunculul este localizat in regiunea nasului sau urechilor, deoarece infectia poate ajunge la creier.
Cand sa mergi la medic?
Te doare foarte tare, iar furunculul nu se dreneaza spontan.
Ai febra.
Furunculul este localizat la nivelul nasului sau urechii.
Tratament
Medicul va prescrie antibiotice orale daca furunculul este mare sau daca exista mai multe furuncule. Pot fi prescrise si antibiotice intravenoase mai puternice daca furunculul este localizat la nas sau in apropierea conductului auditiv extern. Atunci cand furunculul este copt, medicul il deschide cu ajutorul unui bisturiu si il preseaza pentru a se drena.
Alte articole despre