Gripa - Pe scurt
history_edu ele.ro calendar_month 11 Oct 2004, 13:57
Gripa este o boala respiratorie acuta, determinata de virusuri. Ea poate fi usor confundata cu alte tipuri de infectii virale respiratorii. Dar gripa spre deosebire de celelalte viroze respiratorii, este insotita frecvent de febra ridicata, prezenta chiar la debutul bolii, impreuna cu starea de rau general.
Bolnavul de gripa prezinta cefalee, dureri la miscarea globilor oculari, dureri musculare generalizate, febra, frison, dificultate la inghitire, dureri in gat, secretii nazale, tuse.
Transmiterea gripei se face pe cale respiratorie. Virusul este prezent in secretiile eliminate prin stranut si tuse. Inhalarea acestor particule de secretii determina boala. Si saliva contine virus gripal, asa ca boala se poate transmite si prin contact direct : de la strangerile de mana la contactul cu obiectele folosite de persoana bolnava. Evident, este importanta si cantitatea de virus care patrunde in organism, deoarece exista o doza minima infectanta. Daca se atinge acest prag, capacitatea de aparare a organismului este invinsa. Virusul nu poate fi neutralizat in totalitate de sistemul imunitar si particulele virale incep sa se multiplice si sa invadeze organismul.
Ce putem face pentru a ne feri de gripa ?
Pentru ca organismul nostru sa poata lupta cu boala, dar in primul rand pentru a reusi sa neutralizeze o cantitate de virus cu care intram in contact, trebuie ca sistemul nostru imunitar sa functioneze normal. Cum procedam ?
- Alimentatia va fi echilibrata, cu aport de vitamine in sezonul rece prin consum de legume si fructe, eventual suplimentare cu complexe de vitamine si minerale disponibile in farmacii, in doze adaptate varstei.
- Afectiunile cronice vor fi tratate si tinute sub control. Persoanele cu asemenea probleme sunt sfatuite sa aiba grija in mod special in perioadele cu imbolnaviri frecvente de gripa.
- De asemenea, pentru a evita gripa, trebuie sa evitam aglomeratia si contactul cu persoanele bolnave sau suspecte de gripa.
Ingrijirea bolnavilor cu gripa
Bolnavii de gripa sau cei cu alte viroze respiratorii pentru a avea o evolutie favorabila a bolii si o vindecare rapida - sunt sfatuiti sa ramana cateva zile in repaus la domiciliu, chiar de la primele semne de boala. Este in avantajul lor, dar si spre binele colegilor, pentru a preveni raspandirea gripei.
Antibioticele nu influenteaza inmultirea virusurilor in organism, ci ele se adreseaza doar infectiilor bacteriene, care pot aparea ca o complicatie in cazul virozelor respiratorii.
Tratamentul pentru virozele respiratorii in general dar si pentru gripa este simptomatic (adica nu tratam cauza, ci efectul). Se folosesc medicamente si proceduri diferite care reduc congestia nazala, febra, durerile musculare, iritatia faringiana si tusea.
Trebuie precizat faptul ca in gripa se foloseste in mod exceptional (doar in cazuri speciale) medicatia antivirala.
Afectiunile grave cum ar fi pneumonia determinata de virusurile gripale sau suprainfectiile bacteriene se interneaza in saloane specializate, de boli infectioase.
Prevenirea gripei : o masura eficienta de este vaccinarea realizata cu virus inactivat , indicata inaintea perioadelor de epidemie de gripa.
Medic medicina generala
Alte articole despre