Hipersomnia: dormim prea mult?

Hipersomnia: dormim prea mult?
  calendar_month        
In mod normal, in ziua de azi, sa ii spui cuiva ca doarme prea mult poate reprezenta cel mult o gluma. Stresati de lipsa de timp si de zecile de lucruri urgente de terminat, de abia apucam sa ne odihnim, iar limita normalitatii pentru orele de somn acumulate in 24 de ore scade pe zi ce trece.

Insa trebuie sa stim ca persoanele care dorm foarte mult nu sunt in nici un caz fericite. Sub masca unor ore bune de odihna se poate ascunde desori un dusman mult mai periculos: hipersomnia.

Ce este hipersomnia?
Daca in mod obisnuit, o persoana adulta are o medie de somn de 10 ore pe noapte, cei ce sufera de hipersomnie depasesc cu mult aceasta valoare. Insa de multe ori, cu riscuri grave pentru sanatate.

Hipersomnia este o afectiune care se manifesta prin dorinta excesiva de somn, in timpul zilei, chiar si dupa o noapte intreaga de odihna. Ea nu trebuie confundata cu situatiile normale in care nu ne odihnim pe parcursul noptii, iar dimineata suntem ametiti, somnorosi si cu dorinta de a recupera orele nedormite.

De cate tipuri este hipersomnia?
Exista 4 tipuri ale acestei afectiuni, fiecare cu simptomatologia ei:
Hipersomnia recurenta
Apare sub forma unor episoade in care persoana afectata, dupa perioade intregi de somn normal, de 8-10 ore pe noapte, simte nevoia acuta de mult mai mult somn. Ea este declansata de o disfunctionalitate a hipotalamusului si este tratabila.

Hipersomnia idiopatica
Apare brusc si de regula fara vreun element declansativ. Persoana afectata este somnoroasa tot timpul, morocanoasa si nu isi mai poate duce la indeplinire sarcinile zilnice. Nu apar disfunctionalitati hipotalamice.

Hipersomnia post-traumatica
Apare ca urmare a stresului excesiv declansat de un eveniment traumatizant, care a afectat emotional persoana si care a declansat mecanisme anormale la nivelul sistemului nervos central. Se trateaza cu antidepresive si calmante nervoase.

Hipersomnia genetica
Persoana afectata mosteneste genetic afectiunea. Ea se manifesta insa de abia la maturitate, la modul evident, in copilarie avand doar episoade sporadice de somn in exces.

Care sunt simptomele hipersomniei?
Exista cateva simptome clare pe baza carora se poate stabili cu exactitate un diagnostic:
persoana afectata nu isi poate duce la indeplinire sarcinile daca nu doarme cateva ore, pe parcursul zilei.
persoana afectata are probleme serioase cand se trezeste dimineata, este anxioasa, foarte nervoasa si devine chiar antisociala.
in cazurile cornice, persoana afectata are halucinatii vizuale si auditive, inapetenta si oboseala extrema.

Tratamentul hipersomniei
Din fericire, hipersomnia este o afectiune tratabila, daca este depistata la timp. Exista o serie de interdictii alimentare pe care pacientul trebuie sa le respecte. Printre ele se numara contraindicatia la alcool, medicamente excitante ale SNC, consumul de cafeina.

Tratamentul medicamentos ajuta si el, mai ales daca este combinat cu reprize de exercitii fizice efectuate dimineata, care aduc organismului necesara vitamina D.

Recomandari