Hipertensiune arteriala: alimente care te ajuta sa o previi

Hipertensiune arteriala: alimente care te ajuta sa o previi
  calendar_month        
Hipertensiunea arteriala este o afectiune ce iti poate da peste cap sanatatea si activitatile zilnice.

Nu ne place sa o spunem, insa hipertensiunea arteriala este una dintre principalele cauze de deces in Romania, de aceea ar trebui sa ai mai multa grija de inima ta.


Prescurtata HTA, hipertensiunea arteriala reprezinta cresterea peste valoarea normala a presiunii sangelui in artere.

Afectiunea este cauzata, in cele mai multe cazuri, de eventuale probleme renale, de excesul de sare, de stres sau de factori ereditari. Daca vrei sa traiesti mult si bine, trebuie sa inveti cum sa previi hipertensiunea arteriala. Iata cele mai bune alimente care mentin tensiunea la un nivel optim si te ajuta sa-ti protejezi inima.

1. Soia

Soia este unul dintre cele mai bune alimente care te ajuta sa previi hipertensiunea arteriala. Ingredientele minune din soia sunt fitoestrogenii, care au rolul de a dilata vasele de sange si de a mentine tensiunea la cote normale. Poti consuma diverse preparate din soia, insa atunci cand o gatesti incearca sa folosesti o cantitate mica de sare.

De altfel, pentru a preveni cresterea tensiunii, este obligatoriu sa consumi alimente cu un continut scazut de sodiu.

2. Mazarea

Un studiu efectuat de cercetatorii canadieni arata ca mazarea este o leguminoasa perfecta pentru mentinerea tensiunii arteriale, deoarece contine vitamine, minerale, fibre si proteine, la care se adauga o cantitate infima de grasimi.

3. Banane

Medicii recomanda tuturor persoanelor care sunt predispuse la hipertensiune arteriala sa consume zilnic o banana. Dintre toate fructele, bananele au cel mai ridicat continut de potasiu, un mineral care contribuie la eliminarea sodiului din organism si la stabilizarea presiunii arteriale.

4. Iaurtul

Iaurtul si laptele degresat sunt lactate benefice in prevenirea hipertensiunii arteriale, datorita continutului ridicat de calciu. Deficienta de calciu din organism poate duce la declansarea hipertensiunii arteriale. Prin urmare, consuma zilnic un pahar de iaurt.

5. Scortisoara

Scortisoara nu este un aliment, ci o mirodenie senzationala, insa nu ii putem trece cu vederea beneficiile in combaterea hipertensiunii arteriale. Bogata in ingrediente active, scortisoara mentine presiunea sanguina in limite normale si contribuie la scaderea nivelului de colesterol rau din sange. Adauga scortisoara in bolul de lapte cu cereale, in prajituri sau peste felia de toast cu miere, pentru a profita din plin de aromatul condiment.

6. Pestele si carnea slaba

Daca vrei sa previi hipertensiunea arteriala, nu este nevoie sa elimini definitiv carnea din meniul zilnic. In schimb, este indicat sa consumi o carne slaba, fara grasimi nesanatoase. Carnea slaba de vita si de porc, carnea de pui si cea de curcan pot tine sub control tensiunea arteriala. Cat despre mezeluri, acestea nu sunt recomandate, deoarece pot contine catitati mari de sodiu.

Dintre soiurile de pesti, pentru prevenirea hipertensiunii arteriale cele mai recomandate sunt somonul, heringul, codul si tonul. Acesti pesti au un continut ridicat de acizi grasi esentiali omega 3, care reduc nivelul de colesterol si te ajuta sa ai o inima sanatoasa.

Alte alimente care previn hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala poate fi prevenita si prin consumul de seminte, alune nesarate, migdale, fasole, spanac, ciocolata neagra, avocado si cartofi.



Tu ce mananci pentru a preveni hipertensiunea arteriala?

Autor: Laura Galan

Recomandari