Hipertensiune arteriala

Hipertensiune arteriala
  calendar_month        
Cresterea tensiunii arteriale maxime peste 150 mm mercur si a celei minime peste 90 mm, in repaus defineste o hipertensiune arteriala. Mentinerea tensiunii arteriale in limite normale depinde de numerosi factori, vasculari, nervosi, renali sau glandulari si e suficient ca unul dintre ei sa se deregleze pentru a determina cresterea ei.

Astfel hipertensiunea este de fapt un simptom ce semnalizeaza o astfel de dereglare functionala sau organica, dereglare determinata de anumite afectiuni.

In acest sens tratamentul hipertensiunii arteriale se face cocomitent cu tratamentul afectiunii care a produs-o.

Printre principalii factorii care determina declansarea hipertensiunii se remarca: ateroscleroza, obezitatea, stresul, sedentarismul, abuzul de sare si de grasimi animale, abuzul de tutun sau alcool etc.

Bolnavul cu hipertensiune poate avea dureri de cap, ameteli, zvacnituri la tample, insomnie, vajaituri in urechi, transpiratii, oboseala, uneori sangerari din nas, simptome nervoase. Simptomele cele mai importante apar ca urmare a complicatiilor bolii:
complicatii ale inimii (infarct miocardic insuficienta cardiaca, angina pectorala), ale creierului(hemoragie cerebrala) si rinichiului (scleroza cu insuficienta renala).

Tratamentul timpuriu si corect, cu medicamente care scad tensiunea poate prevenii din timp apritia acestor complicatii. Este necesara prezentarea din timp la medic inca de la primele semne de boala, caci
medicul este singurul in masura sa stabileasca cauzele bolii, natura ei si sa recomande tratamentul cel mai potrivit.

Bolnavul trebuie sa evite emotiile puternice, enervarea, stresul, conflictele, noptile pierdute, munca excesiva si incordata si sa renunte la factorii care determina agravarea bolii cum ar fi: excesul de grasimi si dulciuri, sare, cafea, ceai, tutun, alcool si orice bautura in cantitate mare si in timp scurt. El va opta pentru o viata linistita cu o alimentatie predominant lacto-vegetariana.

Sunt permise mancaruri din carne cel mult de doua ori pe saptamana (pui, vaca, manzat sau peste alb), branza de vaci, cas slab, urda dulce, legume si zarzavaturi fierte sau sub forma de salate (fasole verde, rosii, ardei gras, salata verde, sfecla rosie, mazare, telina, ridiche neagra, morcovi, hrean , leustean, usturoi), paine neagra.

Salatele se fac cu putin ulei de floarea soarelui si se acresc cu putin suc de lamaie. Sunt permise supele de zarzavaturi cate jumatate farfurie la o masa cu adaos de taietei sau orez.

Fructele recomandate sunt: cirese, coacaze negre, capsuni, fragi, visine, struguri, mere, lamai, kiwi. Sunt permise salate de fructe, mere coapte, prajituri fara bicarbonat, preparate din aluat uscat cu umplutura din branza de vaci , fructe sau marmelada.

Se recomanda a fi evitate: maruntaiele (ficat, creier, rinichi), carnea grasa de porc, carnea de vanat, pestele gras, mezelurile, afumaturile, branzeturile grase sau sarate, cantitati mari de
galbenus de ou, toate supele si sosurile preparate cu zeama de carne, conservele, zarzavaturile care contin cantitati mari de sare (spanac, varza), grasimile animale, maioneza, muraturi, prajituri cu bicarbonat de sodiu sau cu drojdie de bere (calde ,proaspete),
painea calda, painea cu sare, sarea, piperul, boiaua si mustarul in cantitati mari.

Cantitatea de lichide va fi mai redusa (ea se reduce drastic doar in cazul insuficientei cardiace). Se recomanda lapte indoit cu ceai, lapte batut, sucuri de fructe sau de legume.



Se recomanda organizarea timpului liber in mod placut si odihnitor, in raport cu firea si preocuparile fiecaruia si respectarea concediilor. Se pot practica sporturi usoare, plimbari cu bicicleta si mersul pe jos.

Se mai recomanda perieri uscate zilnice pe tot corpul cu o perie de par. Acest periaj regleaza circulatia sangelui in intregul corp, ajutand in mod special pe cei cu tulburari circulatorii periferice.


Fitoterapia recomanda urmatoarele plante medicinale ca adjuvante:

- Flori, frunze si fructe de Paducel. Este hipotensiv, vasodilatator coronarian, tonifiant al miocardului, stimuleaza activitatea cerebrala prin cresterea afluxului de sange,
imbunatateste oxigenarea si hranirea celulelor nervoase.

Se face infuzie cu o lingurita flori si frunze sau doua lingurite de fructe uscate la o cana cu apa clocotita. Se bea pe parcursul unei zile.

Tinctura de paducel - se iau 10-15 picaturi de trei ori pe zi, inainte de mese.

- Talpa Gastii. Este un puternic sedativ cardiac si al sistemului nervos. Inlatura starea de excitatie nervoasa, starile depresive, regleaza bataile inimii, ajuta in insomnii si in tulburari de menopauza. Are actiune hipotensiva, diuretica si vasoconstrictoare periferica.

Se face infuzie cu trei linguri planta la 200ml apa din care se iau trei linguri pe zi.

Tinctura din 20g planta macerata timp de 7-8 zile in 100ml alcool de 70 grade din care se iau 20-40 picaturi, de doua, trei ori pe zi.

- Frunze de Anghinare. Este diuretic, coleretic, colagog, scade colesterolul ajutand la metabolizarea lui in ficat.

Se face infuzie cu o lingura planta la o jumatate litru de apa, jumatate se bea dimineata iar restul inainte de mesele de pranz si seara.

- Sulfina. Este diuretic, antiseptic, anticataral, anticoagulant.

Se beau doua cani pe zi dintr-o infuzie cu o lingura planta la o cana cu apa, indulcita cu miere de albine.

- Se poate folosi infuzia de usturoi. Se piseaza 80g usturoi, care se amesteca cu un sfert de litru de apa in clocot. Se tine un minut pe foc in vas emailat, acoperit. Se lasa sa se raceasca si se consuma in cursul zilei. Cura dureaza 30 de zile.

- Se mai recomanda tinctura de propolis care se prepara din 30g propolis faramitat in 10 0ml alcool de 96 grade. Se lasa la macerat timp de 5-7 zile.Se iau cate 30 picaturi, de doua, trei ori pe zi, inainte de mese pana la normalizarea tensiunii.

- Un alt preparat recomandat este laptisorul de matca. Se iau doua, trei drajeuri pe zi (tinute sub limba) timp de 20 de zile.

- Se mai recomanda cura cu coacaze negre, cura cu afine si cura cu kiwi.

Recomandari