Hipertensiunea

Hipertensiunea
  calendar_month        
Ce este hipertensiunea?

Presiunea arteriala masoara puterea cu care sangele loveste in peretii arterelor si venelor. Este normal ca presiunea arteriala sa oscileze pe parcursul zilei, insa daca ramane crescuta inseamana ca suferi de hipertensiune.

Cand presiunea sangelui este mare, incep sa apara probleme la nivelul vaselor de sange, al inimii si al rinichilor. Acestea pot duce la un atac de cord, infarct sau alte complicatii.

Hipertensiunea mai este denumita si ucigasul silentios, deoarece nu prezinta simptome.

Presiunea arterteriala se masoara cu ajutorul a doua scale: scala sistolica si scala diastolica. Numarul sistolic arata cat de tare este impins sangele in artere si vene atunci cand este pompat de inima, iar numarul diastolic arata cat de tare este impins sangele in vene si artere intre bataile inimii (un numar sistolic de 120 si un numar diastolic de 80 indica o presiune arteriala de 120/80).

Adultii ar trebui sa aiba presiunea arteriala sub 120/80. O presiune arteriala crescuta se situeaza peste 140/90. Persoanele care se situeaza intre aceste doua valori sunt persoane cu prehipertensiune.

Ce anume cauzeaza hipertensiune?

Doctorii nu pot mentiona cauza exacta. Insa, unele lucruri sunt cunoscute ca posibile cauze ale hipertensiunii: supraponderabilitatea, excesul de alcool, persoane din familie care au suferit de aceasta boala, consumul exagerat de sare si imbatranirea.

Hipertensiunea mai apare si din cauza sedentarismului si a deficitului de potasiu si calciu.

Care sunt simptomele?

In general, cresterea presiunii arteriale nu prezinta simptome majore. Oamenii care sufera de aceasta afectiune afla doar dupa un control medical.

In lipsa unui tratament, hipertensiunea poate duce la probleme grave ale inimii, creierului, rinichilor si ochilor. De aici, pot aparea o serie de simptome: dureri de cap, probleme cu vederea, ameteli si voma.

Cum se pune diagnosticul de hipertensiune?

51708.jpg

In general, oamenii afla ca sufera de hipertensiune in urma unui control medical de rutina. Daca doctorul observa ca ai tensiunea crescuta, te va mai chema la un control peste aproximativ 2 saptamani.

Abia atunci, daca tensiunea ta este tot mare (peste 140/90), vei fi diagnosticata cu hipertensiune.

Cum se trateaza?

Tratamentul depinde de cat de mare este presiunea arteriala, sau daca mai suferi si de alte boli precum diabetul.

Iti poti imbunatati presiunea arteriala optand pentru un stil de viata mai sanatos. Daca schimbarea stilului de viata nu da rezultate, probabil va trebui sa recurgi si la un tratament medicamentos pe care trebuie sa ti-l prescrie medicul.

Ce poti face pentru a preveni hipertensiunea?

Sa scazi in greutate;
Sa mananci mai putina sare;
Sa faci exercitii fizice;
Sa limitezi consumul de alcool;
Sa consumi cat mai multe alimente bogate in potasiu si calciu.

Recomandari