In farfuria ta: morcovul

In farfuria ta: morcovul
  calendar_month        
Morcovul este leguma prezenta tot timpul anului in piete. Deoarece exista mai multe soiuri de morcov, productia sa este permanenta. Insa primavara este vremea morcovilor noi. Mai mult, bogatia lor in carotinoide care, printre altele, pregatesc pielea de bronzare, trebuie sa va motiveze sa ii consumati adesea.

Morcovul este cunoscut oamenilor din vremuri stravechi. Radacinile salbatice (morcovul este o planta umbelifera) au constituit mult timp baza alimentatiei umane. Anticii il consumau mai ales pentru a-si intari acuitatea vizuala, dar nu apreciau cu adevarat aceasta leguma.

Morcovul era, pana in perioada Renasterii, o radacina galbuie, dura si al carei mijloc lemnos era intr-adevar foarte tare. Nu avea aproape nimic in comun cu morcovul pe care il cunoastem astazi. Doar de cand s-a inceput cultivarea sa, s-a ameliorat pe parcurs. Dar a ramas mult timp galben: tenta sa portocalie dateaza doar de la jumatatea secolului 19.

Ca si alte alimente, morcovul a fost utilizat in scop terapeutic. Aceasta putere a sa de a intari acuitatea vizuala observata de Antici provenea de la bogatia in carotinoide. Una din functiile acestora din urma este de a se transforma in vitamina A (de altfel mult timp au fost numite "Provitamina A") si sa intervina astfel in procesul vederii.



Carotinoidele au si alte functii importante, cum ar fi cea de agenti de protectie impotriva oxidarii celulare, responsabila de imbatranirea celulelor. Ele participa de asemenea la protejarea organismului impotriva anumitor tipuri de cancer si impotriva bolilor cardiovasculare. Au in plus proprietatea de a colora usor pielea si de a o pregati de bronzare.

Aceasta bogatie in carotinoide reprezinta un motiv suficient pentru a consuma adesea morcovi , sau pentru a bea suc de morcovi. Un alt motiv ar fi acela al abundentei in fibre si saruri minerale de tot felul. Contrar gustului sau usor dulce, morcovul nu este foarte bogat in glucide (7 g de glucide la 100 g morcov).

Morcovii sunt OK pentru toata lumea?

Da, cu exceptia bebelusilor. Morcovul insusi nu contine elemente nocive, dar este adesea bogat in nitrati proveniti din ingrasaminte si/sau din apa de udare. Iata de ce prudenta impune sa nu se dea morcov pasat copiilor mici. Putem incerca morcovii biologici, dar nimic nu garanteaza ca acestia nu contin o cantitate prea mare de nitrati, ca toti ceilalti.

Daca suferiti de tulburari ale colonului, este mai bine sa consumati morcovi fierti decat in stare cruda.

Cum pot fi utilizati?

Alegeti intotdeauna morcovi foarte fermi. Strangeti-i, si daca sunt moi inseamna ca sunt vechi sau au fost congelati si apoi decongelati. Daca nu ii folositi imediat, depozitati-i in cutia frigiderului si astfel nu se vor usca.

Morcovii nu trebuie gatiti cu bicarbonat de sodiu deoarece acesta are tendinta sa distruga vitaminele din preparate.

Recomandari