Informatii generale despre acnee

history_edu redactia ele.ro calendar_month 22 Mar 2004, 15:45
Acneele sunt de obicei asociate perioadei pubertatii. Atunci au loc schimbari hormonale care duc la maturizare si care in acelasi timp determina glandele sebacee sa produca mai mult sebum. Hormonii care au cel mai mare efect asupra acestor glande sunt hormonii androgeni (care la femei se dezvolta mai ales in timpul ciclului menstrual). Cosurile se datoreaza obstructiei foliculului pilos de catre un amestec de sebum si celule epiteliale moarte. In cazul productiei crescute de sebum (determinata de hormonii androgeni) probabilitatea de obstruare a foliculilor creste foarte mult. In plus, o bacterie numita Propionibacterium acnes incepe sa se multiplice rapid in interiorul foliculului si determina inflamarea acestuia si a pielii din vecinatate.
De obicei perioada in care avem acnee incepe odata cu pubertatea si se termina in jurul varstei de 20 de ani. In unele cazuri insa poate persista si in timpul maturitatii. Uneori acneea nu apare numai pe fata ci si pe corp. Acneea persista la maturitate mai ales in cazul femeilor, chiar daca in timpul pubertatii baietii sunt mult mai afectati. Acest lucru se intampla intrucat femeile sufera mult mai des de schimbari hormonale: renuntarea la pilule contraceptive, nastere. Uneori acneele pot aparea si in urma utilizarii unor produse cosmetice care nu se potrivesc tipului de ten.
Conceptii gresite privind cauzele aparitiei acneelor
Multi cred ca lipsa de curatenie se afla la baza acneelor. Adevarul este insa ca simplul fapt ca te speli nu va curata si preveni acneele. Spalarea are insa efecte benefice intrucat indeparteaza celulele moarte si excesul de substanta uleioasa de pe fata. Multe persoane folosesc produse pe baza de alcool si incearca sa isi curete singure fata nereusind nimic mai mult decat sa irite pielea si mai tare. O spalare cu apa si sapun este de obicei tot ceea ce se cere. Oricum asta nu are nici un efect asupra factorilor biologici care sunt cei care influenteaza cu adevarat.
Stresul poate fi un factor care cauzeaza acneele intrucat are efecte fiziologice asupra corpului, unul dintre acestea fiind schimbarea hormonala. Cel mai adesea insa prezenta acneelor este cea care cauzeaza stresul si nu invers.
Acneele nu apar din cauza unei alimentatii deficiente. Unii cred ca acneele sunt agravate de catre anumite alimente, precum ciocolata, alunele, cafeaua sau mancarurile grase. Nu exista insa nici o dovada stiintifica in sprijinul acestei opinii populare. Este important sa avem o dieta sanatoasa, dar asta nu va stopa aparitia acneelor.
Daca nu am reusit sa descoperim singuri cremele care sa ne curete tenul trebuie sa apelam la un dermatolog. Doar acesta poate prescrie tratamentul care sa stopeze aparitia de noi acnee si sa inchida cicatricile care sunt deja pe fata.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Prima seara
- person
"as fi vrut ca metamorfozele unei vieti sa fie line ca si picaturile pe geam"