Lipsa somnului, inamic al siluetei
history_edu ele.ro calendar_month 16 Nov 2006, 12:04
Cu cat mai multe petreceri, cu atat mai bine. Acesta este motoul tuturor tinerilor. Dar noptile pierdute lasa, adesea, urme greu de sters. Si nu este vorba numai de cearcanele ce pot fi mascate cu un baton corector, ci pot aduce si cateva kilograme in plus.
Oamenii de stiinta au demonstrat ca nu somnul ingrasa, ci lipsa acestuia. Obiceiul adolescentilor de a sta pana tarziu prin cluburi sau in fata televizorului se pare ca are repercusiuni asupra metabolismului si poate conduce la obezitate.
Cercetatorii de la Bristol University sunt de parere ca televizoarele, computerele si chiar telefoanele mobile nu ar trebui sa fie lasate in dormitoarele copiilor, pentru a nu le distrage acestora atentia si a-i lasa sa se odihneasca.
Potrivit acestora, somnul pe apucate poate provoca schimbari metabolice ce duc la obezitate, rezistenta crescutra la insulina, diabet sau chiar boli cardiace.
Un studiu publicat anul trecut in Marea Britanie arata ca somnul insuficient in randul copiiilor cu varsat de pana in 2 ani si jumatate a condus la aparitia obezitatii in jurul varstei de 7 ani.
Explicatia consta in faptul ca lipsa somnului la o varsta frageda dezechilibreaza organismul, in special functiile care regleaza apetitul si consumul de energie.
Un alt studiu, publicat de cercetatorul britanic R.Taheri,in 2004, arata ca in randul adultilor care obisnuiesc sa doarma numai cinci ore pe noapte, nivelul hormonului ghrelin, care creeza senzatia de foame, era cu aproape 15 la suta mai ridicat decat la persoanele care se odihnesc opt ore.
In plus, s-a constatat ca cei care nu dorm destul au un nivel de leptina, hormonul care reduce semnificativ apetitul, cu 15 procente mai mic decat ar fi normal.
Medicii ne atrag atentia si asupra lenevirii atat de dragi din weekend. Desi este bine sa ne incarcam bateriile, nu trebuie sa dormim cu mai mult de doua ore peste ora de trezire din cursul saptamanii.
Cu siguranta ca somnul nu este singura solutie impotriva obezitatii, dar, asa cum spun si medicii, orice schimbare in bine a stilului de viata este benefica.
Alte articole despre