Ma ustura cand urinez: ce sa fac?

Ma ustura cand urinez: ce sa fac?
  calendar_month        
La femeile tinere, astfel de probleme sunt frecvente. Este vorba despre cistita, care inseamna inflamarea si iritarea vezicii. Aceasta iritare este adesea provocata de o infectie locala: in acest caz, urina contine bacterii.

Cum se manifesta o cistita sau o infectie urinara?

Iti vine sa faci pipi fara incetare, iar cand mergi la toaleta descoperi ca nu mai poti sau ca te ustura ingrozitor. Se poate ca urina sa fie si un pic tulbure sau sa contina un pic de sange.

Cum actionezi?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa-ti iei temperatura. Este esential. Daca microbii se inmultesc doar la nivelul vezicii, temperatura ramane normala. Daca exista febra, e mai grav, inseamna ca microbii au inceput sa-ti colonizeze rinichii. Nu mai e o simpla infectie urinara sau cistita , s-a transformat in pielonefrita. Tratamentul nu mai este acelasi.



Cel de-al doilea lucru de facut este sa bei multa apa. Nu doar multa, ci foarte multa: 1.5 L in prima jumatate de ora, si continua apoi sa bei fara sa astepti sa ti se faca sete. Trebuie sa te fortezi un pic! Peretele vezicii fiind iritat, contactul sau cu urina acida devine dureros. E ca si cum ai pune suc de lamaie pe o rana deschisa: ustura! Daca bei multa apa, urina va deveni transparenta, mai putin acida, deci mai putin iritanta si te vei simti mai bine. Intr-o ora, daca bei mult, situatia va fi deja ameliorata.

Dupa ce ai facut aceste doua lucruri, este timpul sa mergi la medic. El iti va prescrie antibiotice pentru a ucide microbii care te agreseaza.

Ce faci pentru a preveni cistita sau infectia urinara?

Cand ai facut prima cistita , te poti astepta s-o faci si pe a doua. Acestea au prostul obicei sa te sacaie de mai multe ori pana le vii de hac, de aceea trebuie sa fii precauta ca sa eviti reintoarcerea lor.

Pentru a intelege aceste precautii, trebuie sa stii ca microbii care provoaca cistite provin cel mai adesea din tubul digestiv, si ies prin anus. Cum nu sunt foarte departe de orificiul uretrei pe unde iese urina, ei pot coloniza vulva, sosi la intrarea in uretra si urca pana la vezica, unde provoaca infectia. Mijloacele de preventie vizeaza impiedicarea acestor microbi de a urca pana in uretra.

Cand mergi la toaleta, sterge-te din fata spre spate.
Pentru toaleta intima , foloseste doar sapunuri mai putin agresive sau geluri speciale.
Poarta desuuri care au zona de contact cu vulva din bumbac. Materialele sintetice favorizeaza infectiile deoarece provoaca iritatii.
Nu folosi protej-slipuri in fiecare zi. Pune-le doar cand este indispensabil deoarece sunt acoperite cu un material uscat, care irita vulva si cresc riscul de infectie.
In timpul ciclului, schimba-ti des tamponul sau absorbantul, deoarece sangele este un mediu de cultura ideal pentru bacterii.
Nu deveni o maniaca a igienei intime: evita produsele antiseptice, care sunt prea agresive cu zona intima.

Bea minim 1.5 L de apa pe zi.
Nu amana sa te duci la toaleta, deoarece bacteriile se dezvolta in timp.
Dupa o baie in mare sau in piscina, schimba-ti imediat lenjeria uda.
Evita lenjeria tanga, pantalonii mulati si desuurile sintetice.
Ai grija sa previi constipatia printr-o dieta echilibrata.
In caz de diaree, ai grija la igiena: microbii devin si mai agresivi ca de-obicei.
Urineaza inainte si dupa ce intretii relatii sexuale. Este un gest simplu si eficace.

Recomandari