Mirosul vaginal neplacut: care sunt cauzele si cum se trateaza

history_edu ele.ro calendar_month 12 Iul 2012, 14:46
Mirosul vaginal poate deveni neplacut in anumite perioade, in special la menstruatie si dupa sex.
Chiar daca multe femei se simt stanjenite din pricina acestei probleme, adevarul este ca pana si un vagin sanatos emana din cand in cand anumite mirosuri specifice.
Atunci cand fenomenul devine foarte deranjant, iata care pot fi cauzele si cum se trateaza mirosul vaginal.
Fiecare femeie este diferita, ceea ce inseamna ca toate caracteristicile organismului ei vor fi si ele unice. Mirosul vaginal neplacut apare atunci cand PH-ul vaginului este perturbat, iar bacteriile normale din flora vaginala se dezvolta excesiv.
Desigur, un miros intens si extrem de sesizabil indica in mod clar o infectie, care se trateaza intotdeauna cu ajutorul unui specialist.
Mirosul vaginal normal
Nu de putine ori ni se intampla sa dam proportii imense unui lucru minor. De aceea, multe femei sunt complexate de mirosul vaginal normal pe care il sesizeaza cateodata.
De pilda, dupa ce ai facut dragoste, nu te mira daca persista un anumit miros chiar si dupa ce te speli: PH-ul spermei are o valoare de 7.1 - 8 odata ce ajunge in vagin, modificand putin echilibrul florei.
Alte situatii in care este normal sa simti ca vaginul tau miroase implica folosirea unor sapunuri si detergenti cu factori iritanti, absorbante zilnice de acelasi tip, o lenjerie intima sintetica, prezervative din latex sau haine foarte stramte.
Mirosul vaginal anormal
Pentru a recunoaste mirosul vaginal anormal, este importat sa sesizezi intensitatea lui si masura in care este insotit de mancarime, iritatii, eruptii cutanate sau secretii vaginale cu o consistenta iesita din comun. Cauzele mirosului din zona intima pot fi:
1. Vaginoza bacteriana
Acest tip de infectie este foarte comun si se petrece atunci cand bacteriile normale din flora vaginala se dezvolta excesiv. Daca simti un disconfort "acolo jos" si observi secretii neobisnuite, apeleaza la medicul ginecolog pentru un tratament.
2. Candidoza
Antibioticele, anticonceptionalele si alti factori adiacenti pot provoca candidoza, o infectie vaginala frecventa de tip micotic. Se manifesta prin arsuri, mancarime pe vulva, secretie alb-galbena branzoasa, usturime la urinare etc.
3. Bolile cu transmitere sexuala
Chlamydia si gonoreea cauzeaza cel mai des mirosul vaginal, cel mai sesizabil simptom dupa infectare. Mai apare si urinarea dureroasa si secretia cu aspect de puroi.
4. Boala inflamatorie pelvina
Aceasta afectiune apare dupa ce bacteriile ajung prin vagin la uter, in general dupa contactarea unui BTS. Simptomele includ durere pelvina, miros neplacut, secretii abundente purulente, febra, oboseala, durere la urinare si in timpul actului sexual.
5. Igiena necorespunzatoare
Transpiratia excesiva, in contact cu o lenjerie intima care nu lasa pielea sa respire, contribuie la emanarea mirosului vaginal neplacut.
Cum se trateaza mirosul vaginal neplacut
In primul rand, un set de analize ginecologice pot exclude orice cauza de natura patologica pentru mirosul vaginal de care vrei sa scapi. Daca exista o infectie, un tratament cu antibiotice va rezolva usor problema.
In fiecare zi, ai grija sa iti speli zona intima cu un gel special fara parfum, care sa nu afecteze PH-ul si pielea sensibila a vulvei. Poarta doar lenjerie din bumbac si renunta la spalaturi vaginale sau alte produse care promit ca iti "parfumeaza" zona genitala.
Pont: consuma mai mult iaurt probiotic, care furnizeaza lactobacilii benefici pentru flora vaginala!
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre