Obiceiuri proaste pentru inima ta

history_edu redactia ele.ro calendar_month 05 Aug 2011, 08:58
Cu totii ne dorim o inima sanatoasa, insa uitam adesea sa tinem cont de lucrurile care i-ar putea dauna. Alimentatia , stresul si conditiile de munca au un cuvant greu de spus in ceea ce priveste sanatatea cordului, insa exista si o serie de obiceiuri proaste ale omului modern care influenteaza buna functionare a motorului organismului.
Iata o serie de obiceiuri proaste pentru inima ta, pe care ai putea sa le eviti in beneficiul unei vieti lipsite de boli.
Ore in sir in fata televizorului
Daca petreci ore in sir in fata televizorului risti sa faci un atac cardiac sau cerebral. De ce? Pentru ca lipsa de orice fel de miscare pe o perioada mai lunga de un ceas creste nivelul glicemiei si al grasimilor din sange.
Medicii spun sa ne plimbam periodic, chiar si in casa sau la birou, iar cand vorbim la telefon, sa stam in picioare.
Apatiile si depresiile netratate
Daca te simti surmenata, apatica sau deprimata inseamna ca inima ta sufera poate mai intens decat tine. Emotiile de acest fel iti afecteaza semnificativ sanatatea inimii, asa ca ia masuri urgente pentru recapatarea starii de bine. Exteriorizeaza-ti trairile si inveseleste-te in medii sociale pozitive.
Ignoratul sforaitului
Sforaitul nu este doar un zgomot enervant, ci poate insemna ca ai apnee, o boala care ingreuneaza respiratul si poate creste la cote alarmante tensiunea arteriala. Daca obisnuiesti sa scoti sunete in timp ce dormi si te trezesti obosita, mergi la un control.
Neutilizarea atei dentare
Exista o legatura stransa intre placa dentara si bolile de inima, avertizeaza specialistii. Daca nu folosesti periodic ata dentara, bacteriile acumulate intre dinti vor afecta gingia si pot produce inflamatii in corp. In acest fel, riscul de ateroscleroza atinge cote maxime.
Izolarea
Izolarea este un alt aspect daunator starii de sanatate, conducand catre depresii si alte tulburari grave. Oamenii cu viata sociala activa sunt mai longevivi si mai sanatosi.
Sportul in exces
Efortul fizic trebuie sa fie depus in mod constant si la o intensitate moderata. Daca exagerezi cu sportul o vreme si apoi te lasi lungi perioade de timp, inima ta are de suferit.
Alcoolul
Abuzul de alcool ridica tensiunea arteriala, creste colesterolul si poate provoca infarct. Caloriile continute in general de bautura conduc la supraponderabilitate, deci nu consuma mai mult de un pahar de vin ocazional.
Abuzul alimentar
Greutatea in exces este cel mai mare factor de risc in bolile de inima. Mananca putin si des si inlocuieste bauturile dulci cu apa.
Nu crezi ca ti se poate intampla tie
Nu presupune niciodata ca nu ti se va intampla tocmai tie sa ai probleme cu inima. Mergi la un control periodic, pentru orice eventualitate.
Carnea rosie
Carnea rosie are grasimi saturate, un adevarat pericol pentru sistemul cardiovascular. Mai putin de 10% din regimul tau alimentar ar trebui sa contina acest aliment.
Fumatul activ si pasiv
Fumatul activ si pasiv este un dezastru pentru inima ta: coaguleaza sangele si contribuie la ingrosarea peretilor arterelor. Aproximativ 46.000 de nefumatori care traiesc impreuna cu fumatori mor anual de boli cardiace.
Sarea in bucate
Sarea in exces creste tensiunea arteriala. Stai departe de fast-food, citeste etichetele produselor pe care le cumperi cu mare atentie si alege sa consumi mai degraba fructe, legume si nuci (nesarate). Nu depasi 2300 de mg de sare pe zi.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre