Oboseala - cauze ascunse

Oboseala - cauze ascunse
  calendar_month        
Senzatia de epuizare pe care o simti s-ar putea sa nu fie provocata de lipsa somnului! Infectiile, alergiile, anemia sau modificarile hormonale te pot face sa simti o senzatie constanta de oboseala.

Infectiile active

Chiar si in absenta simptomelor evidente, nu trebuie sa elimini posibilitatea unei infectii nediagnosticate care e in curs de manifestare. Boala Lyme, de exemplu, se manifesta prin oboseala extrema, la fel ca si bruceloza, provocata de bacteria Brucella abortus, transmisa la om de catre oaie, capra si vaca sau prin laptele unui animal infectat.

Alergii

Histaminele si alte elemente chimice produse de organism in reactie la un alergen provoaca somnolenta. Invers, nasul infundat si respiratia suieratoare caracteristice alergiilor te pot tine treaza toata noaptea. Pentru ca totul sa fie mai complicat, medicamentele utilizate in combaterea alergiilor provoaca somnolenta.

Anemie

Functia principala a globulelor rosii este sa transmita oxigenul din plamani catre restul organismului. Daca exista o carenta de globule rosii sau acestea nu isi mai fac treaba, se instaleaza anemia si oboseala in asemenea grad incat si sarcinile cele mai usoare par imposibil de grele. Un simplu test sangvin detecteaza anemia. Medicul trebuie sa gaseasca o cauza pentru aceasta (de exemplu, un ulcer hemoragic sau o alimentatie defectuoasa) inainte de a prescrie tratamentul adecvat.

Modificari hormonale

La femei, scaderea nivelului de estrogen este adesea de vina pentru epuizare, scaderea in greutate, scaderea libidoului si o lipsa de interes generalizata. Se poate face o dozare hormonala dintr-o analiza de sange, iar apoi dereglarile se corecteaza cu comprimate, creme sau injectii.

Autor: Nuage

Recomandari