Pastilele pentru raceala sunt periculoase. Afla mai multe!

Pastilele pentru raceala sunt periculoase. Afla mai multe!
  calendar_month        
Trecerea de la temperaturile ridicate din timpul verii la racoarea toamnei are o influenta majora asupra organismului, chiar daca nu iti dai seama de acest lucru. Schimbarile de temperatura slabesc sistemul imunitar, facandu-l vulnerabil in fata microbilor, bacteriilor si virusurilor.

De aceea, in aceasta perioada a anului racesti cel mai usor. De cele mai multe ori, esti tentata sa tratezi raceala sau gripa cu pastile, dar te-ai gandit vreodata ca acestea pot fi periculoase pentru organism?


Chiar si cele mai banale pastile pentru tratarea racelii pot avea efecte negative asupra corpului tau, mai ales daca le iei dupa ureche si nu le dozezi corespunzator.

1. Paracetamolul

Majoritatea oamenilor trateaza raceala cu paracetamol, fara sa stie ca aceasta pastila este hepato-toxica. Este un medicament ieftin si eficient, dar poate avea reactii adverse atunci cand nu este administrat corect. Unele studii recente au scos la iveala faptul ca persoanele care consuma paracetamol in mod regulat risca sa se imbolnaveasca de leucemie, din cauza unei substante din pastila - acetaminofen.

Supradoza de paracetamol iti afecteaza ficatul si te imbolnaveste chiar in timp ce tu crezi ca te vindeca. Paracetamolul intra in compozitia multor medicamente administrate pentru diverse tratamente. Spre exemplu, Coldrex si Theraflu contin paracetamol. Luate la intervale scurte de timp, aceste doua medicamente pot duce la o supradoza de paracetamol si, in timp, poate aparea citoliza hepatica.

2. Suplimente de vitamine si minerale

Cand ne gandim la vitamine si minerale, automat ne gandim la sanatate, dar pana si aceste substante pot avea efecte adverse si pot fi periculoase pentru organismul tau. Suplimentele de vitamine si minerale pe care le iei atunci cand esti racita au un efect optim doar atunci cand sunt administrate corect. In cantitati prea mari, nu doar ca nu iti vor intari sistemul imunitar, dar ar putea chiar sa-ti afecteze rinichii si ficatul, din cauza ca organismul nu le poate asimila corespunzator.

3. Decongestionante nazale

Racelile sunt insotite de cele mai multe ori cu senzatia de nas infundat, iar decongestionantele nazale ajuta la reducerea obstructiei cailor aeriene. Aceste medicamente pot, uneori, sa duca la cresterea tensiunii si la convulsii, astfel ca ar trebui administrate la recomandarea unui medic sau a unui farmacist.

4. Medicamente solubile

Medicamentele solubile, care se dizolva in apa fierbinte, sunt eficiente impotriva racelii, dar daca nu sunt administrate corect pot provoca diverse afectiuni. Inainte sa te tratezi cu aceste prafuri solubile impotriva racelii, citeste cu atentie prospectul si vezi ce substante contin. Nu este indicat sa combini prafurile solubile cu alte pastile, mai ales daca ambele medicamente contin aceleasi substante. Supradoza poate fi periculoasa pentru sanatatea ta.

Chiar daca te tratezi acasa de raceala, este recomandat sa stii cu exactitate ce medicamente sa iei, pentru a nu te imbolnavi mai rau. Un farmacist te poate ajuta in acest sens.

Autor: Laura Galan

Recomandari