Picioare grele - e vina retentiei de apa?

Picioare grele - e vina retentiei de apa?
  calendar_month        
Retentia de apa afecteaza numeroase femei, in principal din cauze hormonale. Consecintele retentiei de apa sunt extrem de neplacute: kilograme in plus, haine care se strang pe corp si picioare grele.

Mecanismul retentiei de apa si a picioarelor grele

Retentia de apa (sau edemul) apare atunci cand rinichii nu mai reusesc sa asigure un echilibru intre apa absorbita prin alimentatie si apa eliminata natural, prin urina, fecale si transpiratie. Organismul stocheaza apa in exces, lucru care se traduce prin umflarea unor zone ale corpului, mai ales la nivelul abdomenului si picioarelor. Retentia de apa creeaza senzatia de picioare grele, care are tendinta sa se agraveze la sfarsitul zilei.

Insuficienta venoasa sau retentie de apa?

Desi ea poate fi insotita de o insuficienta venoasa, retentia de apa este un fenomen distinct. Se poate suferi de boala venoasa (cu varice si senzatia de picioare grele) fara sa fie vorba si de retentie de apa, si invers. De aceea e important sa determini impreuna cu medicul care este exact cauza senzatiei de picioare grele, deoarece un retur venos afectat are nevoie de ingrijiri medicale specifice.

Simptomele retentiei de apa

Retentia de apa se datoreaza adesea variatiilor hormonale. Numeroase femei sufera acest fenomen chiar inaintea sau in timpul ciclului menstrual. Unele dintre ele constata ca se ingrasa cu un kilogram sau doua in perioada ciclului, kilograme care se resorb apoi in mod natural.

Edemele la nivelul picioarelor sunt foarte frecvente si in timpul sarcinii. La exterior, retentia de apa se manifesta prin umflarea pulpelor si a coapselor. Vrei sa faci un test usor pentru a afla daca suferi de retentie? Apasa cu degetul pe picior: daca urma degetului persista mai multe secunde dupa ce ai dat drumul, e posibil sa retii apa.

Alimentatia contra picioarelor grele

Pentru a lupta contra picioarelor grele, alimentatia e foarte importanta. In primul rand, e fundamental sa consumi mai putina sare. De aceea, nu e de ajuns sa iei solnita de pe masa, ci sa elimini si sursele ascunse de sare. Aceasta este prezenta in cantitati incredibil de mari in mancarurile semipreparate, supe instant, cereale pentru micul dejun si diverse bauturi.

Bea 1.5 litri de apa zilnic, consuma ceaiuri si cafea cu moderatie si fa macar un minim de exercitii fizice. Daca simptomele sunt frecvente sau foarte deranjante, vorbeste cu medicul. Retentia de apa poate avea cauze renale, cardiace si hormonale, pe care doar un specialist le poate identifica.


Autor: Nuage

Recomandari