Pilula Alli poate provoca leziuni la ficat!

Pilula Alli poate provoca leziuni la ficat!
  calendar_month        
Lansata cu mare pompa pe piata romaneasca in primavara acestui an, Alli, pilula pentru scadere in greutate, este banuita ca ar provoca leziuni la ficat.

Organismul de certificare american al medicamentelor, FDA (Food and Drug Administration) atrage atentia asupra efectelor secundare de ordin hepatic la persoanele care au urmat un tratament cu orlistat (substanta activa din Alli).

In SUA, pastilele de slabit Alli au fost disponibile spre vanzare inca din 2007, deci putem spune ca americanii au avut timp sa le testeze si stiu mai multe lucruri despre aceste pastile decat europenii.

Orlistatul pus la zid

Orlistatul este principiul activ prezent in Xenical, un medicament prescris contra obezitatii pus pe piata in 1999, dar si in Alli, intr-o cantitate mai mica.

Intre 1999 si 2008, FDA a primit 32 rapoarte (dintre care 30 din afara Statelor Unite) care semnalau atingeri la ficat la persoanele care au urmat tratament cu orlistat.

Dintre aceste persoane, 27 au fost spitalizate si 6 au prezentat insuficienta hepatica. FDA a declarat ca "efectele secundare cele mai frecvent raportate au fost ingalbenirile, stari de mare oboseala si dureri gastrice".

"Analizarea datelor continua", explica agentia americana a medicamentului. Insa, "in acest stadiu, nu a fost stabilita nicio asociere definitiva intre afectarile hepatice si orlistat. Pacientii care iau Xenical trebuie sa urmeze tratamentul prescris de medic."

Laboratorul GlaxoSmithKline dezminte

Pacientii care recurg la Alli pot sa o faca in continuare, cu conditia sa urmeze intocmai indicatiile de pe prospect. Ei trebuie sa stie ca medicamentul este indicat doar pacientilor supraponderali (cu IMC mai mare sau egal cu 28) si ca slabirea trebuie sa se faca in cadrul unui regim sarac in grasimi.

Laboratorul GSK, distribuitorul pilulei Alli, a transmis printr-un comunicat ca "nu exista dovezi ale daunelor provocate de Alli la nivelul ficatului", si ca de fapt "persoanele supraponderale sau obeze sunt predispuse la probleme de sanatate legate de ficat".

Parerea noastra: Desi pilula Alli este vanduta fara prescriptie medicala, noi te sfatuim sa ceri sfatul medicului inainte de a te angaja la un astfel de tratament. De asemenea, iti recomandam sa incerci mai intai metodele naturale de slabit (dieta, sport).

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Scrisoarea unei femei
  • person

    "ia de la fiecare doar cat poate sa dea si da fiecaruia doar cat merita."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right