Poate fi supraponderala o persoana slaba?

Poate fi supraponderala o persoana slaba?
  calendar_month        
Titlul pare un mare paradox, insa va asigur ca raspunsul este da. Iar ceea ce nu stim noi este ca nu aspectul exterior al unei persoane determina daca ea este sau nu supraponderala, ci altceva.

De multe ori privim doua persoane care "atarna la cantar" absolut la fel si au aproximativ aceeasi inaltime. Si totusi, una pare normala sau chiar slaba, pe cand cealalta pare daca nu grasa, cel putin "pufoasa". Unde este contradictia?

Raspunsul sta in compozitia organismului fiecareia dintre cele doua persoane. Care difera substantial si care creeaza in cele din urma "aspectul" fizic.

Organismul nostru este creat din oase, muschi, tesut adipos, sistem vascular si epitelial. Cu alte cuvinte din oase, muschi, grasime, vase de sange si piele. Toate acestea creeaza imaginea corpului nostru. Iar cantitatile din fiecare variaza foarte mult.

Astfel ca la acelasi numar de kilograme, mai multe persoane pot avea procent diferit de masa osoasa, masa musculara si masa adipoasa. Mai mult ca sigur ati intalnit persoane "osoase", la care scheletul era proeminent, iar muschii mici, de abia reliefati. Grasime ioc.

Si ati intalnit si oameni care aveau aceeasi greutate cu primii, si poate aceeasi inaltime, insa pareau grasuti, iar oasele de abia erau vizibile. La acestia din urma masa musculara sau tesutul adipos predomina.

Dispozitia tesutului adipos difera foarte mult, in functie de mai multi factori:

-mostenirea genetica - parintii mai "pufosi" au de regula copii la fel;
-sex - la femei tesutul adipos creste pe tot parcursul vietii, la barbati se stopeaza de la adolescenta la maturitate, abia apoi incepe sa creasca din nou;
-sistemul endocrin - la persoanele cu dereglari endocrine tesutul adipos creste in ciuda unei diete alimentare restrictive;

Evaluarea corecta a gradului de supraponderabilitate a unei persoane se face de abia dupa ce se stabileste procentul de tesut adipos din organism si cel de masa musculara.

Asadar, pot exista destule persoane aparent slabe, dar al caror procent de tresut adipos sa depaseasca procentele normale ale unui organism sanatos, de 14-20 % in cazul barbatilor si 16-24 % in cazul femeilor.

O dieta corecta urmareste eliminarea de kilograme din organism, insa nu kilograme provenite din masa musculara sau din apa din tesuturi, ci eliminarea tesutului adipos.

Recomandari