Primul ajutor in caz de infarct miocardic

Primul ajutor in caz de infarct miocardic
  calendar_month        
Ce este?

Infarctul miocardic este o manifestare acuta cauzata de obstructia completa a unei artere coronare ce transporta catre inima sange cu oxigen si substante nutritive.

Cum il recunosti?
Durere violenta toracica, cel mai adesea localizata in spatele sternului sau in piept, intinsa spre baza gatului, in umarul si in mana stanga, in spate. Se simte ca o "gheara", ca o menghina, ca o arsura pe o suprafata mai mare, ce nu se modifica la respiratie sau la schimbarea pozitiei si este frecvent insotita de transpiratii reci, lipsa de aer, dificultate de respiratie si, uneori, de greata si varsaturi.

Durerea dureaza de obicei peste 15-20 minute si creste progresiv in intensitate.

Ce este de facut?
indiferent ca ti se intampla tie sau cuiva de langa tine, pastreaza-ti pe cat posibil calmul si telefoneaza de urgenta la 112;
aseaza bolnavul pe spate, cu barbia ridicata, pentru a evita riscul de inghitire a limbii;
elibereaza orice sursa ce ar putea bloca respiratia: cravata, esarfa, proteza dentara etc.
administreaza bolnavului sub limba o tableta de nitroglicerina sau o tableta sfaramata de aspirina - va ajuta la fluidizarea sangelui;
daca varsa, intoarce-l pe partea dreapta, cu mana stanga sub obrazul drept. Piciorul drept trebuie tinut intins, iar cel stang flexat. Daca victima este o femeie gravida in ultimul trimestru al sarcinii, va fi asezata pe partea stanga.
in caz de lesin sau de pierdere a cunostintei, este foarte posibil ca bolnavul sa fi suferit un stop cardiac si se impune aplicarea de urgenta a manevrelor de resuscitare:
verifica mai intai pulsul si respiratia
efectueaza compresii toracice, insotite sau nu - dupa caz - de ventilatie gura la gura: ingenuncheat langa bolnav, cu o mana mentine-i acestuia gura usor intredeschisa, iar cu cealalta sustine-i fruntea si astupa-i narile. Apoi, inspira profund si lipeste-ti buzele etans pe gura victimei, insufland aer timp de doua-trei secunde. Cand este imposibila deschiderea gurii, poti recurge la respiratia gura la nas, efectuata dupa aceeasi tehnica, fara a astupa insa narile si mentinand gura victimei inchisa;
pentru a realiza masajul cardiac bolnavul trebuie mai intai de toate asezat in pozitie dreapta, cu fata in sus. Urmareste cu primele doua degete de la o mana marginea arcului costal al ultimei coaste pana la osul ce uneste coastele in mijloc, in partea inferioara. Apoi, cu mainile una peste alta, incepe compresii si decompresii sternale, 60 pe minut, in ritmul: "unu si doi si trei si patru..." etc. Daca masajul este corect efectuat, sternul se deplaseaza cu o amplitudine de 3-4 cm.

De retinut!!!
dimineata, in baie, este unul dintre momentele cele mai riscante pentru cardiaci pentru ca, imediat dupa trezire, organismul secreta adrenalina si alti hormoni de stres, ceea ce conduce la o crestere a presiunii sangelui. |n acelasi timp, pentru ca dimineata organismul este partial deshidratat, sangele este mai gros si, prin urmare, mai greu de pompat.
exista boli manifestate tot cu durere in piept, la care insa aspirina poate dauna, de aceea este mai recomandat ca aceasta sa fie administrata de catre echipajul de salvare;
masajul cardiac trebuie realizat de urgenta si fara intreruperi, iar resuscitarea este esentiala pentru supravietuirea bolnavului. Conform ultimelor studii, un masaj cardiac realizat corect este de ajuns pentru a mentine pacientul in stare stabila pana la venirea medicilor.Inima ta conteaza! Ai grija de ea!

Recomandari