Probleme de sanatate semnalate de tulburarile menstruale

Probleme de sanatate semnalate de tulburarile menstruale
  calendar_month        
Fiecare femeie este unica, la fel si schimbarile prin care trece de-a lungul vietii. Menstruatia este unul dintre personale procese prin care trece o femeie. Este insa foarte important sa fii atenta la toate modificarile si starile pe care le ai in aceasta perioada delicata.

Chiar daca de cele mai multe ori este inconfortabil, ciclul menstrual este modul prin care organismul nostru ne spune ca sistemul reproductiv functioneaza bine.Majoritatea femeilor ajung sa cunoasca foarte bine ce li se intampla in cele cateva zile delicate ale lunii. Atunci cand apar schimbari anormale este indicat sa mergi la medicul specialist.

Iata ce trebuie sa urmaresti:

Ciclul menstrual este rar sau s-a oprit

Cauzele lipsei ciclului menstrual difera de la varsta la varsta. Oprirea menstruatiei la 25 de ani este total diferita de cea de la 50. In cazul unei femei de 20 sau 30 de ani, care este activa sexual, oprirea menstruatiei poate fi un semn al unei sarcini. Chiar daca foloseste masuri de protectie, acestea nu sunt intotdeauna 100% sigure.

In cazul unei femei de 40 sau 50 de ani, oprirea menstruatie este un semn al premenopauzei. In aceasta perioada, ovarele produc mai putin estrogen, iar menstruatia este din ce in ce mai rara.

O alta cauza a opririi menstruatiei sunt exercitiile fizice excesive. Acest fenomen este comun in randul balerinelor si atletelor. Exercitiile fizice afecteaza productia si reglarea hormonilor reproductivi implicati in ciclul menstrual.

Acelasi lucru este similar si femeilor cu probleme de alimentatie, care sufera in special de anorexie.

Alte cauze ale opririi menstruatiei: obezitatea alaptatul afectiunile tiroidei afectiunile hipotalamusului anticonceptionalele stresul sindromul ovarelor polichistice.

Ciclul menstrual este abundent

In perioada ciclului menstrual, majoritatea femeilor pierd in jur de 2 - 3 linguri de sange, lunar. Cele cu o menstruatie abundenta pot pierde peste 5 linguri de sange pe luna.

Atunci cand sangerezi excesiv, pierzi si fierul din organism. Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o molecula care ajuta celulele rosii sa transporte oxigenul. Fara fie, celulele rosii mor, ducand la anemie. Printre semnele anemiei se numara problemele de respiratie, tenul palid si oboseala.

Alte cauze ale menstruatiei abundente: polipii uternini fibromul uternin avortul spontan sarcina extrauterina schimbarea anticonceptionalelor afectiunile sangelui cancerul uterului.

Sangerezi intre menstruatii

Acest simptom este foarte important si nu trebuie sa il ignori. Cauzele pot varia de la cele benigne, precum iritarea vaginului sau omiterea unei pastile anticonceptionale, pana la unele mai serioase precum o sarcina extrauterina sau cancer.

Daca te confrunti cu acest simptom este indicat sa mergi la medicul ginecolog.

Ciclul menstrual este dureros

Prin definitie, aceasta perioada nu este una placuta. Majoritatea femeilor experimenteaza crampe, care dispar in 1 - 2 zile.

Pentru unele femei insa, durerile sunt atat de intense incat nu se pot da jos din pat. Durerile menstruale pot fi insotite si de alte simptome, precum diareea, ameteala, greata, voma, durerile de cap sau de spate.

Uneori, durerile menstruale pot fi cauzate si de anumite afectiuni precum endometrioza sau fibromul uterin.

Cand sa mergi la medic ciclurile menstruale erau regulate, insa au devenit neregulate ciclul menstrual vine la 21 sau 35 de zile esti la menopauza, insa ai inceput sa sangerezi din nou folosesti multe tampoane intr-o ora.
Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari