Protejeaza-ti vederea!
history_edu ele.ro calendar_month 14 Apr 2008, 11:40
Ochii pot suferi consecintele agresiunilor ce provin din exteriorul sau interiorul organismului, deoarece ei sunt in contact cu ambele. Care sunt aceste agresiuni si cum trebuie sa te protejezi?
Riscul solar
Soarele este necesar vietii noastre, dar nu toate radiatiile emise de acesta sunt benefice pentru noi. Unele dintre ele, si mai ales ultravioletele, pot fi periculoase. Ochiul uman poseda aparatori naturale, dar acestea nu sunt intotdeauna de ajuns.
Poarta ochelari de soare
Ochii trebuie sa fie protejati de soare, si aceasta mai ales pe timpul verii sau acolo unde radiatiile sunt puternice (mare, munte). Schiatul fara ochelari de soare te expune la riscul de a face "cheratita zapezilor", o iritatie foarte dureroasa a suprafetei corneei. Aceasta boala se vindeca usor, dar poate strica vacantele.
Se pare ca soarele este responsabil de imbatranirea cristalinului (cataracta) si a retinei. In comert se gasesc ochelari cu sticla de diferite culori si diferite nivele de filtrare UV, dar protectia cea mai eficace a ochilor impotriva soarelui este data de... pleoape!
Observarea directa a soarelui poate arde retina si altera definitiv vederea
Acesta este un fototraumatism solar, despre care s-a vorbit mult in perioada eclipsei de la 11 august 1999. Odata instalate arsurile, nu exista tratament. Singurul tratament este preventia. Nu putem observa in mod direct soarele decat prin filtrele special concepute in acest scop si omologate de catre autoritatile competente.
Ce influenta are nutritia asupra ochilor?
Vitamina A
Aceasta vitamina este necesara pentru functionarea unor celule vizuale ale retinei, numite bastonase. Carenta sa, frecventa la copiii din tarile in curs de dezvoltare, duce la un deficit al vederii nocturne.
La caderea noptii, comportamentul acestor copii se schimba deoarece nu mai vad: ei isi inceteaza activitatile si se ascund. In Mali, acest fenomen se numeste "boala ochilor de gaina", deoarece aceasta pasare se culca cel mai devreme.
Daca aceasta carenta nu este tratata, apare uscarea oculara si, mai departe, complicatii foarte grave pana la pierderea ochiului.
Ochii beneficiaza de o alimentatie sanatoasa si echilibrata
Iata cateva exemple:
- Obezitatea favorizeaza diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, doua boli periculoase pentru ochi.
- Excesul de grasimi rele care se acumuleaza in vasele sangvine poate astupa vasele mici ale ochiului si diminua vederea.
- Pentru a lupta impotriva uscarii ochilor, unii medici recomanda suplimentele alimentare ce contin uleiuri, vitamine si oligoelemente.
Alte sfaturi
Unele boli evolueaza la inceput fara sa aiba simptome si pot face pagube mari. Acesta este cazul glaucomului cronic, care distruge progresiv nervul optic.
Este deci de preferat sa prevenim, in loc sa tratam: examineaza-ti ochii in mod regulat, chiar daca ai impresia ca totul e bine.
Aceasta supraveghere este cu atat mai importanta cu cat:
membrii familiei sufera de boli oculare (glaucom);
suferi de o boala care poate dauna ochilor (diabet);
iei medicamente care pot afecta ochii (cortizon);
ai mai suferit de boli oftalmologice (daca ai mai fost operata de dezlipire de retina, aceasta poate recidiva).
Pastrarea ochilor in bune conditii presupune deci depistarea si tratarea bolilor oculare si generale, o alimentatie corecta si protejarea de agresiunile de mediu.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
accept
- person
"zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"