Raceala si vitamina C: finalul unei credinte populare

Raceala si vitamina C: finalul unei credinte populare
  calendar_month        
Conform credintei populare, o cura de vitamina C inainte de iarna previne afectiunile caracteristice ale acestei perioade. Acesta relatie este dezmintita de cercetatori!

Ce nu face vitamina C?

In apropierea iernii, numeroase persoane isi accentueaza aportul de vitamina C , in speranta de a evita racelile si celelalte boli specifice iernii. Acest efect este din nou dezmintit de un studiu australian. Autorii studiului concluzioneaza ca vitamina C nu reduce riscul de a cadea prada racelii sezoniere. Este de mentionat faptul ca, in unele teste, s-au folosit chiar si 2 g de vitamina C pe zi.

Ce face vitamina C?Cu toate acestea, persoanele care, in ciuda consumului de vitamina C , au racit, au prezentat o perioada de recuperare mai scurta. Aceasta reducere a duratei bolii este totusi putin semnificativa, inferioara valorii de 10%, reprezentand echivalentul a o jumatate de zi. In plus, acest lucru nu este valabil decat daca vitamina C este luata in preventie, adica inainte sa apara simptomele racelii.

Vitamina C are totusi efect preventiv, dar in conditii foarte precise. Unele studii arata ca aceasta vitamina reduce la jumatate incidenta racelii la subiectii expusi unui efort fizic extrem (maratonisti, soldati) sau in conditii climatice vitrege (schiori).

In concluzie, vitamina C nu previne si nu vindeca boli: ea nu are capacitatea de a distruge virusii. In schimb, ea protejeaza organismul de stres si joaca un rol in preventia cancerelor. De aceea, este necesar sa mancam in fiecare zi fructe si legume bogate in vitamina C. Cel mai important e sa nu dezvoltam carente de vitamina C.

Recomandari