Raul de munte: precautii la inaltime!

Raul de munte: precautii la inaltime!
  calendar_month        
Altitudinea mare poate provoca mai multe tipuri de probleme, incepand de la cele care presupun doar disconfort si pana la afectiuni grave, ce pot pune in pericol viata. Daca esti genul care iti place sa escaladezi crestele inalte ale muntilor, ai face bine sa te informezi inainte!

Ce probleme de sanatate apar la inaltime?

Probleme benigne: oboseala, greturi, dureri de cap, insomnie. 15% dintre subiecti sunt afectati la peste 2000 m, si 60% la peste 4000 m. Aceste simptome apar la 6 ore dupa ascensiunea rapida si dureaza 48 - 72 ore.

Edeme periferice: picioare umflate.

Edem pulmonar: mult mai grav, el apare la 0.5 - 2% dintre persoanele care urca la mai mult de 3000 m. Simptomele sunt pierderea suflului, chiar si in repaus, cu presiune toracica si tahicardie (accelerarea pulsului). Fara tratament, rata de mortalitate este de 40%.

Edem cerebral: si mai grav, mortalitatea ajunge pana la 50%. Se manifesta prin stare de rau generalizat, dureri de cap frontale, pulsatile, tulburari de coordonare, coma.

Cauza acestor patologii este complexa si se bazeaza pe hipoxie (diminuarea cantitatii de oxigen din sange). Pentru a-ti afla sensibilitatea la acest factor, se poate face un test de hipoxie: trebuie doar sa respiri in repaus, apoi la efort, un gac cu 11.5% oxigen.


Preventie

Incepand de la 2000 m, ascensiunea ar trebui sa se faca in mod progresiv, cu 300 m zilnic. Trebuie sa ramai cateva zile intre 2000 si 3000 m inainte sa continui ascensiunea, deoarece poliglobulia (numarul de celule rosii cresc pentru a compensa scaderea cantitatii de oxigen) apare in 5-7 zile. Afectiunile benigne ale raului de munte pot fi prevenite cu acetazolamida (3 comprimate pe zi), luate cu o zi inainte de a incepe urcusul si in primele 5 zile la altitudine.

Orice semn anormal necesita consult medical rapid, deci coborarea de pe munte.

Contraindicatii pentru ascensiunea pe munte la peste 2500 m

Copil mai mic de 12 luni, la peste 1800 m altitudine
Insuficienta respiratorie cronica
Boli cardiovasculare neechilibrate (angina pectorala, insuficienta cardiaca, dereglari ale ritmului cardiac)
Tromboze vasculare recidivante (poliglobulia creste aceste risc).
Anemie, hemoglobinopatii (cresc hipoxia)
Talasemie
Afectiuni psihiatrice grave
Astm declansat la frig
Antecedente de edem pulmonar sau cerebral.
Recomandari