Rinichii: doua filtre indispensabile

Rinichii: doua filtre indispensabile
  calendar_month        
Desi sunt vitali pentru buna functionare a organismului, rinichii sunt adesea neglijati. Astfel, aproximativ 40% din bolile renale nu sunt diagnosticate decat in stadiul terminal, de urgenta, atunci cand dializa sau grefa devin singurele posibilitati de tratament.

Functiile rinichilor

Principala functie a rinichilor este aceea de a filtra, adica de a elimina deseurile si toxinele din organism, care sunt aduse de sange. Ei mentin echilibrul hidric al corpului nostru, care are nevoie de o anumita cantitate de apa pentru a functiona bine.

In fiecare zi, rinichii filtreaza aproximativ 180 litri de sange, dar nu elimina decat 1-1.5 litri de urina. Ei asigura astfel echilibrul constant al concentratiei de sodiu si potasiu, elemente indispensabile organismului uman. Lipsa sau excesul acestor minerale duce la complicatii grave.

Nu in ultimul rand, rinichii sunt producatori de hormoni, enzime si vitamine. Dintre acestea, renina regleaza tensiunea arteriala, eritropoetina (sau Epo) actioneaza asupra maduvei osoase, ca ea sa produca suficiente globule rosii pentru transportul oxigenului in organism, iar calcitriolul (sau Vitamina D) permite absorbtia calciului prin intestin si fixarea sa in oase.

Protejeaza-i traind sanatos!

O buna igiena de viata permite protejarea rinichilor si, in acelasi timp, evitarea riscului de hipertensiune arteriala.Bea minim 1 litru de apa pe zi.
Scapa de kilogramele in plus si de excesul de colesterol cu ajutorul unei alimentatii echilibrate.
Nu abuza de sare: ea favorizeaza hipertensiunea, factor de risc in bolile renale.
Controleaza-ti regulat tensiunea arteriala: daca este prea mare, ea poate fi la originea unei probleme renale.
Lasa-te de fumat: tutunul accelereaza evolutia bolilor renale.
Fii atenta la anumite medicamente nocive pentru rinichi, daca le consumi in doze mari si in mod regulat: litiul, imunosupresoarele, antiinflamatoriile non-steroidiene, inclusiv aspirina si paracetamolul.
Profita de vizitele la medicul de familie si du si cate o proba de urina.

Bolile renale

Cauzele afectiunilor renale sunt multiple: ereditate, malformatii, infectii (de exemplu, cu streptococi), dar si disfunctiile sistemului imunitar sau absorbtia de substante toxice pentru rinichi (cum sunt unele medicamente).

Principala cauza pentru care se ajunge la dializa este de obicei hipertensiunea arteriala sau diabetul. Cat despre imbatranire, aceasta este un factor agravant: functionarea rinichilor de deterioreaza odata cu varsta - de la 60 de ani, rinichii isi pierd 10% din capacitate la fiecare 10 ani.

Insuficienta renala cronica

76837.jpg

Evolutia bolilor renale duce la distrugerea progresiva si iremediabila a canalelor (nefronilor) din care sunt formati rinichii. Organismul este otravit progresiv cu deseuri care nu mai sunt eliminate.

Intr-un stadiu foarte avansat, insuficienta renala terminala prezinta simptome care trebuie sa te alerteze: hipertensiune arteriala, anemie (se simte ca o oboseala excesiva), edeme (mai ales la nivelul ochilor, si pot atinge plamanii), mancarimi (prurit), pierderea apetitului, greturi, varsaturi, probleme cardiace si coagulare dificila (sindrom hemoragic, aparitia hematoamelor), probleme neurologice.

Insuficienta renala se depisteaza prin analiza sangvina, observandu-se ca nivelul de creatinina din sange este ridicat, la fel si cel de uree si anumite minerale , care nu mai sunt filtrate corect (potasiu, fosfor). Ecografia sau urografia intravenoasa sunt folosite pentru depistarea unei anomalii in morfologia rinichiului.Astazi, aproape o treime din cazuri nu sunt detectate decat in stadiul terminal de insuficienta renala. In acest stadiu, boala duce repede la coma si la moarte, daca nu se recurge la dializa.

Dializa permite eliminarea toxinelor (uree, acid uric) si a apei, care sunt continute in cantitati prea mari in sange. Sedintele de dializa sunt frecvente (in medie, de 3 ori pe saptamana) si lungi (4 ore sau mai mult). De aceea este important sa depistam la timp bolile de rinichi!

Odata boala instalata, doar transplantul renal ii va permite pacientului sa duca o viata normala.

Recomandari